Фото УНИАН

Вчора з початком торгів курс долара різко зріс - від 61,55 руб. на закриття у п'ятницю до 62,5 руб., а незабаром наблизився до 63 руб., але після полудня почав знижуватися і до 15 години досяг 62,1 руб./$, передають Ведомости.

«До обіду рубль досить активно підтримували експортери: через два тижні чекають виплати ПВКК, акцизів і ПДВ, причому всі вони припадуть на 26-те число, так що про запаси рубля потрібно подбати заздалегідь», - пояснює аналітик «Сбербанк CIB» Іскандер Абдуллаєв. Крім того, можливо, продовжується політика «м'якого тиску», розпочата наприкінці грудня: різка девальвація може знову призвести до паніки і уряду вона не потрібна, вважає аналітик. «ЦБ примушує експортерів до продажу валюти, і, можливо, за свята щось накопичилося, оскільки у попередні дні обсяги торгів були мізерні - $500-800 млн на день», - зазначає дилер банку «Альба альянс» Артем Рощін.

Читайте такожОбвал російського рубля триває через падіння цін на нафту

Відео дня

Але на рубль чинило тиск падіння цін на нафту. «Нафта падала весь день. Поки були експортні продажі, рубль міг це ігнорувати, але потім стало нікуди діватися», - говорить аналітик ING Дмитро Польовий. Крім того, на багатьох учасників ринку справив враження оновлений прогноз курсу долара від Goldman Sachs: на цей рік - 69 руб., на 2016 р. - 58 руб. Ці цифри використовувалися лише в огляді з нафтогазових компаній, а офіційний прогноз Goldman Sachs з рубля не змінювався, уточнив аналітик Goldman Sachs Гейдар Мамедов, але рублю це не допомогло: до 18 години долар коштував 63,4 руб. Євро до цього моменту подорожчав порівняно із закриттям п'ятниці на 2,85 руб. - до 75,1 руб. Увечері стало відомо і про зміну офіційного прогнозу Goldman Sachs з рубля: на тримісячному горизонті він змінений з 46,2 до 70 крб./$, на шестимісячному - з 47,7 до 65 руб./$, а на річному - з 49,6 до 60 руб./$, повідомляє «Интерфакс».

Читайте такожЦіни на нафту впали уже до $46,5

Прогноз ціни нафти Goldman Sachs знизив від $83,8 до $50,4 за барель Brent на 2015 р. і з $90 до $70 на 2016 р. Вчора нафта подешевшала більше ніж на $2. «Нафта коштує менше $48 за барель, і 63 руб. за долар - це не той рівень, 65 руб. зараз було б вірніше», - вважає Рощін.

Виходячи з ринкових факторів, насамперед ціни на нафту, долар цілком може торгуватися на рівні 65 руб., а виходячи з потреб бюджету Росії на 2015 р. скоріше варто розглядати 70 руб., згоден Абдуллаєв.

Спекуляції з боку банків аналітики відкидають. «Поки були гарантовані інтервенції ЦБ, банки могли у період паніки грати на пониженні валюти, але така стратегія доцільна у випадку чіткого однонаправленого тренду, зараз же волатильність дуже висока, а рублі дорогі, так що навряд чи хтось стане ризикувати спекуляціями», - міркує Польовий.

Нагадаємо, вчора банк Росії значно знизив офіційний курс рубля.