Ілюстрація REUTERS

Національний банк очікує зниження інфляції до кінця наступного року до 6,3% та її входження в межі цільового діапазону на рівні 5% плюс/мінус 1 п. п. в першому кварталі 2020 року.

Читайте такожНацбанк погіршив прогноз міжнародних резервів України

Як йдеться в інфляційному звіті за жовтень, опублікованому на сайті НБУ, головним чинником уповільнення інфляції будуть жорсткі монетарні умови в результаті ряду попередніх підвищень облікової ставки.

Відео дня

Регулятор нагадав, що підвищив прогноз інфляції на кінець 2018 року до 10,1% з 8,9%, прогнозованих раніше, через стрімке зростання світових цін на енергоресурси і пшеницю, а також більш суттєве, ніж очікувалося, зростання заробітних плат в Україні.

Наголошується, що всі ці фактори будуть відображатися на споживчій інфляції наступного року, і в результаті інфляція буде залишатися на рівні вище цільового діапазону довше, ніж очікувалося раніше.

Як повідомляв УНІАН, у вересні споживча інфляція склала 8,9% в річному вимірі, перевищивши як верхньої межі цільового діапазону (6,5% ± 2 п. п. на кінець третього кварталу), так і липневий прогноз регулятора (8,3 %).

Національний банк України ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 18% річних після підвищення ставки двічі поспіль - у липні до 17,5% і у вересні до 18% річних.

Максимальне історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня до 28 серпня 2015 року.