Ілюстрація REUTERS

Прив'язка світової економіки до долара хороша, коли монетарна політика Штатів сприяє розділу інвестиційного пирога з ринками країн, що розвиваються. Якщо ж долар працює лише на економіку самих США, то це тягне за собою цілу низку проблем для країн, чия економіка прив'язана до американської валюти.

Читайте також"Прямий шлях до банкрутства": журналіст пояснивши, чим загрожує Росії відмова від долара

З такою заявою виступив економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ в ексклюзивному коментарі "Главреду".

Відео дня

Він нагадав, що "застрільниками" в атаках на долар виступають росіяни, та іранці, які давно мріють про проведення взаємних розрахунків або в національній валюті, або в "нейтральній". Іран багато років агітує весь "нафтової світ" відмовитися від гегемонії долара. По мірі нарощування митного тиску з боку США до цієї групи країн повільно дрейфує Китай.

"Повзуча дедоларизація проявляється, наприклад, і в істотному скороченні вкладень ЦБ РФ в казначейські облігації Мінфіну США: у порівнянні з 2010-м роком портфель цих цінних паперів, що належать Росії, скоротився з 176 мільярдів доларів до 14,9 мільярда доларів. Повільно, але впевнено став на цей шлях і Китай, який разом з Японією, є найбільшим власником американського боргу: влітку його інвестиції в цьому сегменті скоротилися з 1,178 трильйона доларів до 1,171 трильйона доларів, або на 7,7 мільярда доларів", – зазначив Кущ.

Ілюстрація REUTERS

Тим не менш, на даний момент домінування долара нічого не загрожує. Цьому сприяє:

- питома вага американкої економіки у структурі світового ВВП: на даний момент від 70% до 80% світового торгового обороту номінується саме в доларах,

- капіталізація фондового ринку,

- рівень доларових розрахунків у системі SWIFT: частка долара в міжнародних банківських розрахунках коливається в межах 40-45%, тоді як такий самий показник у євро – трохи вище 30%, юаня – 1,5%, рубля – 0,3%;

- рівень доларових розрахунків на ринку базових сировинних товарів, насамперед нафти, де розрахунки також формуються в доларах.

Ще одна основа доларової стабільності – незмінна і багаторічна практика застосування долара в міжнародному обороті і відсутність політичного впливу на нього.

"Найближчим часом на зміну класичній банківській системі прийде ера фінтеху (FinTech) – тобто абсолютно нова модель фінансових технологій, яка базуватиметься на створенні цифрових послуг... Єдина технологія, яка може забезпечити модель фінтеху внутрішнім паливом і "мастилом" – це цифрові кріптовалюти, розроблені на основі технології блокчейн", – прогнозує експерт.