Ілюстрація REUTERS

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що родини заробітчан, які отримують гроші з-за кордону, повинні їх декларувати, якщо мають субсидії від держави. Фахівці пояснили ТСН.ua, чи можливо відстежити реальні доходи громадян.

Читайте такожЧерез кір Польща планує заборонити в'їзд до країни нещеплених заробітчан

За даними міністра, всього за 6 місяців 2018 року українські заробітчани перерахували своїм родинам понад 6,5 мільярдів доларів. Проте в жодній декларації додаткових сум ніхто з громадян не зазначив, тобто ці люди отримують субсидії незаконно.

Відео дня

Фахівці зазначили, що теоретично можна відстежувати такі надходження. Але на практиці ж не все так просто.

"Цю ініціативу навіть технічно реалізувати неможливо, якщо людина добровільно сама не хоче декларувати заробітки з закордону, тому що змусити людину неможливо. До того ж спроби виявити тих, хто приховує гроші з закордону, можуть повернути практику 90-х, початку 2000-х років", - зазначив економіст Андрій Новак.

"Більшість грошей, які заробітчани заробляють і передають своїм українським родинам, передавались у готівковій формі через водіїв автобусів чи залізницею", - додав він.

За даними Мінсоцполітики, загалом впродовж всього року за кордоном на заробітках перебувають понад 3 мільйони українців. На сезонні роботи їдуть ще до 9 мільйонів.

В ООН зазначають, що майже 6 мільйонів українців перебувають на заробітках постійно.

За обсягом трудових мігрантів громадяни України - у першій десятці в світі. А грошові перекази трудових мігрантів складають значну частину українського ВВП.