Ілюстрація REUTERS

Щорічні бюджетні втрати України від тіньової зайнятості становлять близько 6 млрд дол., заявила під час прес-конференції заступник виконавчого директора «Центру економічної стратегії» Марія Репко.

Читайте такожКабмін оцінив частку тіньової економіки у ВВП України

«Щорічно 6 млрд доларів недопоступає в бюджет через тіньову зайнятість. Ми бачимо, що з 16 мільйонів осіб офіційно зайнятого населення 2,6 мільйона працюють або як фізичні особи – підприємці, хоча є зайнятими, або отримують зарплату в конвертах. Якщо говорити про відсоток зайнятих, які отримують зарплату в конвертах, то це приблизно 30%, тобто кожен третій. Ще приблизно 23% працюючого населення працюють повністю неформально, тобто офіційно вони не отримують нічого», - сказала вона.

Відео дня

За словами експерта, від тіньової зайнятості страждають як бюджети - через недоотриманий податок на доходи фізичних осіб, - так і Пенсійний фонд, в який не надходить єдиний соціальний внесок.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держслужби зайнятості, кожен третій працівник, або близько 5 млн осіб, в Україні працює нелегально.

За словами голови Міністерства соціальної політики України Андрія Реви, рівень тіньової зайнятості в Україні у 2017 році скоротився на 8% - до 3,7 млн з 4 млн людей, які працюють нелегально.