Антон Подлуцький розповів про загрозу інвестклімату

Таку думку висловив віце-президент Асоціації журналістських розслідувань Антон Подлуцький, коментуючи чергові судові скандали в гучній протистоянні «Укрсиббанку» проти екс-регіоналів, власників холдингу «АІС», Дмитра Святаша та Володимира Полякова.

За його словами, більше 6 років ПАТ «УкрСиббанк» безуспішно намагається через вітчизняні суди зобов'язати народного депутата (колишнього регіонала) Дмитра Святаша та його бізнес-партнера Володимира Полякова повернути отримані в період 2007-2009 років кредити на загальну суму понад $100 млн під особисті поруки.

На даний момент суперечки перейшли у стіни Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ). Двома рішеннями, від 21 та 26 січня поточного року, суд затягнув процес стягнення боргів. За клопотанням Святаша - переніс розгляд справи в апеляційний суд міста Харкова, по одному з мажоритарних округів якого колишній регіонал знову потрапив у парламент. І в справі проти Святаша переніс судове засідання на невизначений термін через телефонного повідомлення про замінування приміщення суду, яке згодом виявилося хибним.

Відео дня

Подлуцький попередив, що даний судовий конфлікт підриває міжнародний імідж України, і не сприяє виділенню Україні як чергових кредитних ресурсів, так і інвестиціям у розвиток економіки.

Читайте такожУкраїна втратила 7 позицій у рейтингу економічних свобод«На даний момент в судовій системі влади нічого не змінилося. І суди продовжують діяти не об'єктивно, а в інтересах однієї із сторін за своїми особистими мотивами. В даному спорі порушені інтереси найбільшого фінансового інституту ЄС - BNP ParibasGroup і ЄБРР, які є власниками «Укрсиббанку». І дивні рішення суду ставлять під удар все інвестиційне поле держави», - каже Подлуцький.

На його думку, в даному випадку, для захисту прав іноземних інвесторів, на такі дивні рішення суду мала б негайно відреагувати Генеральна прокуратура України та Вища рада юстиції.

«Чому не реагує генпрокурор Ярема - на цю тему можна говорити окремо і довго. Але є так само і питання до Вищої ради юстиції, яка би могла оперативно проінспектувати судові рішення. Без наведення порядку в судовій системі, економіка буде страждати і далі. І ніякі іноземні інвестори не почнуть працювати в Україні», - резюмував Подлуцький.