Ілюстрація REUTERS

Власники та посадові особи банку «Стандарт», що ліквідується,  протягом двох років до банкрутства фінустанови, з 2013 по 2015 рік, в результаті незаконної видачі кредитів вивели з банку 903,8 млн грн активів.

Читайте такожЗ банку Жеваго викрали 5 мільярдів напередодні банкрутства - Фонд гарантування

Як повідомляється на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, кредити були видані підконтрольним суб'єктам господарювання з ознаками фіктивності, після чого переводились на рахунки також підприємств з ознаками фіктивності і підставних фізичних осіб для конвертації в готівку і зняття в касах банків, оплати за фіктивними валютними контрактами.

Відео дня

Кошти за кредитними договорами надавалися без забезпечення з умовою свого роду «відкладеного» надання забезпечення у термін до кінця місяця, і згодом забезпечення оформлялося «на папері», а вже в перші дні наступного місяця це забезпечення звільнялося банком від обтяження.

За інформацією фонду, за заявленої «на папері» балансової вартості активів банку у понад 892 млн грн їхня оцінна вартість була в 20 разів нижчою – на рівні 41 млн грн. На початок листопада 2018 року Фонд гарантування виплатив вкладникам банку 492,1 млн грн гарантованого відшкодування, а загальна сума підтверджених вимог кредиторів становила 552,3 млн грн.

Також повідомляється, що за фактом протиправних дій колишніх власників та посадових осіб банку в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості про вчинені кримінальні правопорушення та оголошені підозри начальнику управління активних операцій та виконуючому обов'язки голови правління.

Крім того, оголошено підозру колишньому власникові банку, він оголошений розшук і отримано дозвіл суду на його затримання. Проводиться розшук, у тому числі, шляхом коштів «Інтерполу».

Довідка УНІАН. Банк «Стандарт» (м. Київ) працював на ринку України з 2008 року і входив до групи невеликих фінустанов за активами. За інформацією банку, його основним власником є голова спостережної ради банку Віталій Таран, який володіє акціями банку через компанію «Медіа імідж», а також сукупно 6 юридичних осіб, частка кожного з яких менша 10% статутного капіталу.

Фонд гарантування ввів тимчасову адміністрацію в банк «Стандарт» в лютому 2015 року, а в червні 2015 року почав його ліквідацію.