Ілюстрація REUTERS

Торговельні тертя між Китаєм та США вже мають негативний вплив на ділову впевненість та інвестиції в Азії, повідомив високопоставленої представник Міжнародного валютного фонду, попередивши, що в січні МВФ може знову знизити прогнози зростання глобальної економіки.

Читайте такожКоли Україна отримає транш МВФ: у Нацбанку назвали можливу дату та суму

Чанюн Рі, директор департаменту МВФ по Азіатсько-Тихоокеанському регіону, сказав, що в числі країн регіону, які найсильніше постраждають від торговельної війни, можуть опинитися Японія та Південна Корея, враховуючи їх залежність від експорту до Китаю.

Відео дня

“Інвестиції набагато слабші ніж очікувалося. В моєму розумінні, канал довіри впливає на глобальну економіку, особливо на азіатські економіки", - сказав Рі в інтерв'ю Рейтер в понеділок.

"Ми очікуємо, що глобальні темпи зростання будуть дещо повільнішими, ніж ми прогнозували в жовтні".

МВФ у жовтні знизив прогноз зростання глобальної економіки в 2018 і 2019 роках до 3,7 відсотка з 3,9 відсотка, що очікувалися в липні, через потенційні наслідки торгової війни Китаю та США.

Зростання ВВП Азії, як очікується, сповільниться до 5,4 відсотка в 2019 році у порівнянні з 5,6 відсотка, прогнозованих на 2018 рік.

За словами Рі, є ймовірність, що МВФ в січні перегляне прогнози економічного зростання в бік зниження, враховуючи ознаки уповільнення не тільки в Азії, але і в Європі і США.

“Невизначеність настільки сильна... невизначеність означає, що є як підвищувальний потенціал, так і знижувальний ризик. В даний момент ми вважаємо, що знижувальний ризик трохи вищий", - сказав він.