Ілюстрація REUTERS

Державні банки України на даний час не потребують докапіталізації, однак їм потрібна реструктуризація.

Читайте такожНБУ прогнозує рекордний прибуток банківської системи України

Про це повідомила журналістам перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, посилаючись на результати діагностики фінустанов.

Відео дня

"За базовим сценарієм - ні. Ми все ж наполягаємо на реструктуризації", - сказала вона.

За словами Рожкової, головна проблема цих банків – якість кредитних портфелів.

Згідно зі звітом НБУ з фінансової стабільності, представленому в ході брифінгу, в 2019 році регулятор виконає другу щорічну оцінку стійкості банків, включаючи оцінку якості активів, а також стрес-тестування для великих банків.

Крім того, Нацбанк планує розширити перелік даних, які банки мають публікувати на своїх сайтах, включивши в нього результати щорічної оцінки стійкості, значення нового нормативу ліквідності LCR, розподіл кредитного ризику за класами боржників, розподіл корпоративних кредитів за видами економічної діяльності, розподіл вкладів фізосіб за розміром і сумі можливого відшкодування Фонду гарантування вкладів.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк встановив вимоги для забезпечення стійкості банків, що проходили стрес-тестування в рамках щорічної оцінки стійкості в 2018 році.

Так, при нестачі капіталу за підсумками щорічної оцінки стійкості з урахуванням результатів стрес-тестування за базовим сценарієм, банкам необхідно розробити програми докапіталізації.

У разі додаткової потреби в капіталі за підсумками стрес-тестування за базовим сценарієм на 2019-2020 роки і за несприятливим макроекономічним сценарієм на 2018-2020 роки банк повинен розробити план реструктуризації, який необхідно виконати до кінця 2019 року.

При цьому банк складає план реструктуризації до 2019 року з урахуванням програми капіталізації на 2018 рік.

Держава через Міністерство фінансів володіє чотирма з найбільших за обсягом активів банками – "ПриватБанк", "Укрексімбанк", "Ощадбанк" і "Укргазбанк".