Кінах: наша держава завершує 2018 рік в умовах високих викликів / фото УНІАН

Консолідація зусиль громадянського суспільства, а також удосконалення інститутів влади дасть можливість подолати системну кризу в Україні.

Про це під час Національного форуму «Трансформація України» заявив президент "Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах.

"Наша держава завершує 2018 рік в умовах високих викликів і ризиків, по суті одночасно захищаючи свій суверенітет, територіальну цілісність, а також долаючи системні кризові явища. Для нас дуже важливо, що Національний форум запропонував надзвичайно важливий для України порядок денний, який сформований в першу чергу діями структурованого громадянського суспільства країни, починаючи з духовної і закінчуючи безпекою нашої держави. Національний форум запропонував порядок денний у форматі спільної за участю України та міжнародного товариства Стратегії трансформації України", - заявив він.

Відео дня

За словами Кінаха, в рамках реалізації Стратегії трансформації, згідно з висновками міжнародних та українських експертів, необхідно удосконалити систему державного управління, інститутів влади, "без яких сама сучасна стратегія має мало шансів на успіх".

"Європейські експерти називають Україну державою виконуючих обов'язки. У нас роками немає міністра аграрного комплексу, міністра охорони здоров'я, керівника Фонду держмайна або стратегічно важливих держструктур, таких як «Укрзалізниця», морські порти. Тому система державного управління, інститутів влади і в принципі формування вертикалі виконавчої влади є дуже важливою складовою нашої стратегії. І, безумовно, всі ці висновки нам необхідно задіяти в загальнонародному плані підготовки стратегії", - повідомив голова УСПП.

Він також підкреслив, що в центрі плану з реалізації стратегії - консолідація зусиль структурованого громадянського суспільства і тих інститутів держави, які несуть пряму відповідальність за результати.

"Мова йде про необхідність існування в державі постійно діючого механізму громадського контролю моніторингу за виконанням планів стратегії, особливо в умовах в політичному сенсі турбулентного 2019 року", - заявив Кінах.

За його словами, згідно з висновками міжнародних і вітчизняних експертів, Стратегія буде зосереджена на такій гострій соціальній і економічній проблемі як скорочення чисельності населення.

"Фактична чисельність населення України у 2017 році у зв'язку з високим рівнем смертності та низьким рівнем народжуваності скоротилася на 192 тис. осіб. В 2018 році за 9 місяців в середньому на 100 смертей в поточному році припадає 59 новонароджених. Фактична чисельність за 9 місяців скоротилася на 169 тисяч. Це мінімум 210 тисяч в рік. За два роки з карти України зникають як мінімум два обласних центри. У зв'язку з цим фахівці настійно рекомендують максимально посилити боротьбу за найцінніше в державі – це людський, трудовий потенціал", - сказав глава УСПП.

Кінах також відзначив необхідність вивчення проблематики деіндустріалізації в країні.

"Другий блок, який є дуже важливим, це проблематика деіндустріалізації, яка охоплює всі складові, включаючи гуманітарні та демографічні. Нас попереджають, що в разі збереження тенденцій перетворення України в державу з сировинним типом економіки наші проблеми і загрози будуть зростати. Загальний світовий висновок – сировинна економіка ніколи не може забезпечити необхідної кількості робочих місць і необхідного рівня якості життя громадян", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 22 червня учасники Національного форуму "Трансформація України" затвердили концепцію Стратегії Трансформації України.