REUTERS

Американський банк Morgan Stanley погіршив прогноз щодо економічного спаду в Росії в 2015 році до 5,6% з очікуваних раніше 1,7% на тлі ризиків введення Заходом нових санкцій проти Росії, заявила економіст банку Аліна Слюсарчук, передає Прайм.

Прогноз на 2016 рік також погіршили: тепер інвестбанк очікує зниження економіки на 2,5% проти попереднього прогнозу зростання на 0,8%.

"Рецесія буде тривати набагато довше, на відміну від V-подібного відскоку в 2009 році, особливо враховуючи ризик подальших санкцій", - цитує Слюсарчук агентство Bloomberg.

Відео дня

За даними Morgan Stanley, середня ціна на нафту в 2015 році становитиме 55 доларів за барель, а в 2016 році - 64 долара за барель. Курс долара до рубля в кінці 2015 року, за прогнозами аналітиків, складе 72 рубля за долар. На їхню думку, гнучкість рубля допоможе йому пристосуватися до нових цін на нафту.

Читайте такожМінекономіки РФ знизило прогноз цін на нафту цього року з $80 до $50

За прогнозами аналітиків інвестбанку, Центробанк Росії збереже ключову ставку на рівні 17% річних до середини 2015 року.

Відносини Росії і Заходу у 2014 році погіршилися у зв'язку з ситуацією в Україні. Влітку минулого року ЄС і США від точкових санкцій проти окремих осіб і компаній перейшли до заходів проти цілих секторів російської економіки. У відповідь Росія обмежила імпорт продовольчих товарів з країн, які ввели проти неї санкції: США, країн ЄС, Канади, Австралії і Норвегії.