Ілюстрація / REUTERS

Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про відкриття для України нової 14-місячної програми підтримки економічної політики stand-by загальним обсягом 3,9 млрд дол., перший транш в межах якої обсягом 1,4 млрд дол. має надійти до 25 грудня.

Як повідомляється на сайті Міністерства фінансів України, рішення про подальші транші прийматимуться у травні та в листопаді 2019 року під час перегляду успіхів нашої країни у виконанні умов Меморандуму з МВФ.

Згідно з повідомленням, нова програма МВФ допоможе Україні підтримувати макростабільність у найближчі роки, коли Україна змушена долати низку викликів, зумовлених посиленням тиску від російської агресії, президентськими і парламентськими виборами в 2019 році та необхідністю забезпечення пікових виплат по зовнішньому боргу.

Відео дня

Читайте такожУкраїні в найближчі 2 роки доведеться виплатити $17 мільярдів боргу - НБУ

Разом із тим, програма охоплюватиме цілу низку ключових для розвитку країни заходів: продовження фіскальної консолідації для постійного зменшення тягаря державного боргу, дотримання Національним банком політики гнучкого обмінного курсу і жорсткої монетарної політики з метою зниження інфляції та подальшого накопичення міжнародних резервів, активізація реформ, спрямованих на подальше посилення адміністрування податків, реформ фінансового та енергетичного секторів, а також посилення боротьби з корупцією.

«МВФ – це якірний кредитор для інших офіційних кредиторів України, які вже зараз надають нам кредити на особливих умовах, недоступних на ринку. Кошти вже надходять в бюджет України і допомагають нам забезпечити макрофінансову стабільність – а це особливо важливо напередодні складного виборчого року», - прокоментувала рішення МВФ міністр фінансів України Оксана Маркарова.

У Мінфіні нагадали, що це – десята програма МВФ для України, та підкреслили, що зміни, які Україна має здійснити протягом дії програми, та структурні маяки, яких треба досягнути, прописані у Меморандумі, текст якого буде оприлюднений найближчим часом.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний валютний фонд попередньо погодив з українською владою нову 14-місячну програму stand-by обсягом 3,9 млрд дол. наприкінці жовтня.

Серед попередніх умов для розгляду цього питання Радою Фонду були затвердження українським парламентом державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій МВФ і підвищення тарифів на газ і опалення для домогосподарств.

Наприкінці листопада МВФ офіційно підтвердив відсутність юридичних обмежень щодо продовження співпраці з Україною після введення воєнного стану.

За прогнозами Національного банку, отримання першого траншу в рамках нової програми обсягом від 1,4 до 1,9 млрд дол. можливе до католицького Різдва, тобто до 25 грудня.