Ілюстрація REUTERS

Україна, завдяки новій програмі Міжнародного валютного фонду, а також залученню коштів на міжнародних ринках під гарантії Світового банку та макрофінансовій допомозі Єврокомісії, зможе збільшити міжнародні резерви до рівня близько 20 млрд дол. на кінець 2018 року і підтримувати їх на належному рівні в 2019 році.

Читайте такожРішення МВФ та Світового банку дозволяють впевнено пройти 2019 рік - Гройсман

Про це повідомляється на сайті Національного банку України.

Відео дня

«Підтримка України Міжнародним валютним фондом є вкрай важливим сигналом як для українських, так і для міжнародних інвесторів, - особливо в умовах розгортання нового політичного циклу - що реформи в Україні тривають. Зокрема - у фінансовому секторі», - наголосив голова НБУ Яків Смолій.

У Нацбанку відзначили, що вперше в історії України виконання цільового показника НБУ щодо інфляції стало і одним з цільових показників програми з МВФ.

Посилаючись на заяву МВФ, в НБУ також наголосили, що для досягнення цієї мети критично важливим є зберігати незалежність Національного банку.

Також повідомляється, що одним із структурних маяків програми стало ухвалення Верховною Радою законопроекту про «спліт» (ліквідацію Нацкомісії з держрегулювання ринків фінпослуг і розподіл її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів і фондового ринку).

«Нова програма співпраці України і МВФ - це так само «подушка безпеки», яка допоможе підтримати макрофінансову стабільність у країні в умовах суттєвих платежів за зовнішнім боргом у розмірі близько 6 млрд дол. США, які очікують нашу країну впродовж наступного року», - додав голова НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Рада директорів МВФ затвердила нову програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол. з негайною виплатою першого траншу на 1,4 млрд дол.

Крім того, Рада директорів Світового банку схвалила надання Україні фінансової гарантії на 750 млн дол., яка допоможе залучити до державного бюджету на міжнародних ринках близько 1 млрд дол.

Крім того, минулого тижня Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги на 500 млн євро. Другий транш цієї допомоги в такому ж обсягу, за прогнозами очільника уряду Володимира Гройсмана, надійде на початку наступного року.