Ілюстрація REUTERS

Рада директорів МВФ затвердила нову програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол. з негайною виплатою першого траншу на 1,4 млрд дол.

Читайте такожУ Нацбанку назвали плюси від нової програми МВФ для України

У розпорядженні ЕП опинився текст Меморандуму про економічну та фінансову політику в рамках нової програми МВФ для України на 2018-2020 роки.

Відео дня

У Меморандумі зазначені основні структурні маяки - ключові зобов'язання, які має виконати Україна.

1. Консолідація Державної фіскальної служби на дві окремих юрособи: Податкову службу та Митну службу до кінця квітня 2019 року, причому обидві служби будуть звітувати міністру фінансів.

2. Прийняти рішення про підвищення тарифів на теплопостачання, починаючи з 1 січня 2019 року, з урахуванням високої гуртової ціни на газ для інших теплових компаній до кінця грудня 2018 року. З 1 січня 2020 року "Нафтогаз" продаватиме газ для побутових споживачів і компаній-виробників теплової енергії за переважаючими ринковими цінами, скасування поставок за спеціальними обов'язками (PSO) відбудеться до 1 травня 2020 року.

3. До кінця грудня 2018 року НБУ оприлюднить зміни до існуючого положення про операції з пов'язаними особами. На додаток до цього, до тієї ж дати Національний банк ухвалить зміни до своїх правил щодо капіталу, які передбачають зменшення регулятивного капіталу на обсяги кредитів, наданих пов'язаним особам, понад нормативні обмеження.

4. Мінфін регулярно звітуватиме про прогрес у відновленні активів і в судових процесах щодо чотирьох державних банків. Перший звіт буде опублікований до кінця березня 2019 року.

5. Верховна Рада прийме закон про "спліт" і повноваження НКЦПФР (№2413 6303) до кінця березня 2019 року.

6. Призначення у ВАСУ принаймні 35 антикорупційних суддів з бездоганною репутацією і відповідними професійними навичками до кінця квітня 2019 року.

7. До кінця червня 2019 року НБУ повинен вжити заходів проти банків, які не відповідають вимогам щодо капіталу.

8. Завершення звіту про аудит НАБУ до кінця липня 2019 року.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня Рада директорів МВФ затвердила нову програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол. з негайною виплатою першого траншу на 1,4 млрд дол.

Програма буде зосереджена на продовженні бюджетної консолідації, подальшому зниженні інфляції, зміцненні фінсектора та покращенні податкового адміністрування.