Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом (№ 9122).

Читайте такожДержбюджет-2019: на закупівлю озброєння і військової техніки можуть виділити до 25 мільярдів

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 234 народних депутати із 339, зареєстрованих у сесійній залі.

Відео дня

Представляючи законопроект, секретар Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник зазначив, що в бюджеті США на 2019 рік передбачено 250 млн доларів для "підтримки України шляхом фінансування програм у сфері безпеки та оборони, які надаються Україні, в тому числі, шляхом передачі техніки, озброєнь, боєприпасів для української армії".

Водночас, зазначив він, "умовою реалізації цих видатків є повноваження Міністерства оборони отримувати таку продукцію напряму, без залучення посередництва компаній спецекспортерів "Укроборонпрому".

"Крім того, ми отримали лист однозначного змісту від посольства Сполучених Штатів Америки, де вони пропонують Верховній Раді якнайшвидше ухвалити відповідні зміни до законодавства для того, щоб дозволити Міністерству оборони, міністру оборони ставити свої підписи під відповідними зовнішньоекономічними контрактами і отримувати напряму таку продукцію", - сказав Вінник.

Так, законопроектом у законі "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання" встановлюється, що державні замовники з державного оборонного замовлення отримують повноваження на право здійснення імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю, за рішенням Кабінету міністрів.

Також в законі "Про зовнішньоекономічну діяльність" та у Господарському кодексі пропонується встановити, що державні замовники з державного оборонного замовлення входять до переліку суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Крім того, документом вноситься низка змін до закону "Про державне оборонне замовлення". Зокрема, у разі, якщо закупівля продукції, робіт і послуг за оборонним замовленням становить державну таємницю, такі продукція, роботи і послуги можуть закуповуватися у іноземних суб’єктів господарювання за умови, що ідентична продукція з аналогічними якісними показниками не виробляється, роботи не виконуються, а послуги не надаються в Україні.

Відбір таких виконавців здійснюється держзамовником без застосування конкурентних процедур на підставі обґрунтованих та документально підтверджених результатів маркетингових досліджень ринку продукції, робіт, послуг оборонного призначення.