Ілюстрація REUTERS

Україна отримала перший транш за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом Stand-By Arrangement, затвердженою Радою директорів Фонду 18 грудня, обсягом близьким до еквівалента 1,4 млрд дол. США.

Читайте такожУ Нацбанку назвали плюси від нової програми МВФ для України

Як повідомляється на сайті Національного банку України, завдяки цьому міжнародні резерви України зросли до 20,1 млрд дол. США, або до п'ятирічного максимуму - з січня 2014 року.

Відео дня

У НБУ нагадали, що нова програма МВФ передбачає надання Україні в еквіваленті 3,9 млрд дол. протягом 14 місяців.

Крім того, продовження співпраці з Фондом відкрило для нашої країни доступ до пов'язаного фінансування. Так, 18 грудня Рада директорів Світового банку вирішила надати Україні 750 млн дол. гарантій, що допоможе уряду залучити капітал на міжнародних ринках в 2019 році.

Також повідомляється, що завдяки отриманню фінансування від міжнародних партнерів - МВФ, Світового банку та Європейської комісії - Україна зможе завершити поточний рік з обсягом міжнародних резервів близько 20 млрд дол. США, що перевищує останній прогноз НБУ, і підтримати їх на належному рівні у 2019 році.

Як повідомляв УНІАН, Рада директорів МВФ затвердила нову програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол., яка буде зосереджена на продовженні бюджетної консолідації, подальшому зниженні інфляції, зміцненні фінсектору і поліпшенні податкового адміністрування.

Крім того, Рада директорів Світового банку схвалила надання Україні фінансової гарантії на 750 млн дол., яка допоможе залучити в державний бюджет на міжнародних ринках близько 1 млрд дол.

Крім цього, минулого тижня Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги на 500 млн євро. Другий транш цієї допомоги в такому самому обсязі, за прогнозами очільника уряду Володимира Гройсмана, надійде на початку наступного року.

Міжнародні резерви України станом на 1 грудня 2018 року становили 17,712 млрд дол.