Рівень тіньової економіки знизився до 32% ВВП / фото УНІАН

Рівень тіньової економіки в Україні в першому півріччі 2018 року знизився до 32% офіційного ВВП, йдеться в оприлюдненому звіті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Читайте такожДержстат зберіг оцінку зростання економіки України на 2,8%

Згідно з розрахунками відомства, в першому півріччі 2018 року рівень тіньової економіки становив 32% від офіційного ВВП, що на 3 процентних пункти менше порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Зокрема, у другому кварталі поточного року рівень тіньової економіки знизився на 1 процентний пункт.

Відео дня

Як повідомляється в звіті, детінізація економіки стала наслідком збереження головних ознак макроекономічної стабільності, дотримання Нацбанком стратегії інфляційного таргетування, збереженням високого рівня ділової активності.

При цьому динаміка детінізації стримується такими невирішеними проблемами, як збереження значних викликів стабільності фінансової системи країни і наявність непідконтрольних територій.

"Всі методи, з використанням яких оцінюється рівень тіньової економіки, показали скорочення рівня порівняно з першим півріччям 2017 року», - наголошується в документі.

Так, метод "витрати населення - роздрібний товарооборот" зафіксував зменшення рівня тіньової економіки до 48% валового внутрішнього продукту, монетарний метод - 23% ВВП, а електричний метод - до 27% ВВП.