22 листопада Верховна Рада України ухвалила зміни до Бюджетного кодексу / фото president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко підписав Закон про зміни до Бюджетного кодексу.

Про це сказано в статусі закону на сайті Верховної Ради України.

Зміни до Бюджетного кодексу розроблені для врегулювання деяких питань, пов'язаних з підготовкою бюджету на наступний рік.

Відео дня

Читайте такожРада ввела в Україні трирічне бюджетне планування

Зокрема, Бюджетний кодекс зі змінами дозволяє обласним радам здійснювати місцеві зовнішні запозичення на рівні з міськими радами та надавати місцеві гарантії для забезпечення повного або часткового виконання боргових зобов'язань комунальних суб'єктів господарювання.

Крім того, у кодексі передбачили, що 60% коштів державного дорожнього фонду спрямують на ремонт доріг державного значення, 35% - місцевого значення, 5% - на безпеку дорожнього руху.

Встановлюється, що до доходів загального фонду держбюджету належать 70% рентної плати за користування надрами (крім ренти на видобуток нафти); 45% еко-податку, крім податку на викиди СО2; кошти від санкцій (крім половини надходжень від штрафів за порушення на дорогах, зафіксовані за допомогою TruCam).

У спецфонд держбюджету направили 26% рентної плати за спецвикористання лісу в частині деревини, заготовленої в порядку рубок. Ці гроші будуть використані на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів в лісовому фонді.

А 50% від штрафів за порушення на дорогах, зафіксованих за допомогою TruCam, - на фінансування відновлення системи онлайн-фіксації порушень на дорогах.

Захищеними видатками бюджету визнаються видатки загального фонду на програму державних гарантій медичного обслуговування населення.

Як повідомляв УНІАН, 22 листопада Верховна Рада України ухвалила зміни до Бюджетного кодексу, що унормовують відносини між державним і місцевими бюджетами з метою формування державного бюджету на 2019 рік.