Ілюстрація REUTERS

Відтік інвестицій іноземних фондів з Росії цього року перевищив $1 млрд.

Читайте такожПутін заборонив коказувати росіянам курси валют на вуличних табло

Більше фонди виводили з Росії лише в 2013 році – $3,1 млрд, підрахував «Комерсант», грунтуючись на даних BofA Merrill Lynch з урахуванням оцінок Emerging Portfolio Fund Research (EPFR).

Відео дня

Перша хвиля відтоку коштів припала на перше півріччя і була пов'язана з геополітичним фоном навколо Росії. Навесні з країни вивели $700 млн. Цьому сприяла січнева публікація Мінфіном США «кремлівського списку» великих чиновників і бізнесменів, щодо яких можуть бути введені обмеження. Самі санкції послідували в квітні. А в серпні в Конгрес США був внесений законопроект про нові антиросійські санкції.

«Санкції проти UC Rusal і ряду інших компаній у квітні і загроза санкцій проти держбанків знизили російські акції, а ризик нових обмежень відлякував можливих інвесторів», – пояснює партнер FP Wealth Solutions Олексій Дебелов.

В кінці року нервозності інвесторам додали ціни на нафту. Особливо після того, як були пробиті рівні $60 і $55 за барель. Тільки за останні три тижні відтік коштів інвесторів з фондів, орієнтованих на російський ринок, становив $330 млн.

Скорочення припливу коштів у 2018 році спостерігалося на всіх ринках. За неповні 12 місяців фонди, орієнтовані на emerging markets, залучили на $12 млрд менше надходжень, ніж роком раніше, що становило близько $50 млрд. З країн БРІК найбільший приплив зафіксували фонди Китаю – $31 млрд. Відтік відзначали фонди Індії, з яких за рік було виведено майже $3,5 млрд.