Ілюстрація REUTERS

Міністр фінансів в адміністрації президента Дональда Трампа в неділю обдзвонив провідних американських банкірів на тлі розпродажів на Уолл-стріт. Стівен Мнучин планує зібрати групу офіційних осіб, що отримала назву «Команда захисту від спаду».

Читайте такожГоловна ялинка США залишилася без вогнів через припинення роботи держустанов

За останні тижні американські фондові ринки різко знизилися у зв'язку з побоюваннями щодо уповільнення економічного зростання. Ситуація розвивається так, що індекс S&P 500 у грудні може продемонструвати найсерйозніше зниження в процентному відношенні з часів Великої депресії, повідомляє «Голос Америки».

Відео дня

«Сьогодні я провів окремі телефонні розмови з головами шести найбільших банків країни», – написав Мнучин в Твіттері незадовго до відкриття фінансових ринків в Азії.

Ф'ючерси на американські індекси акцій знизилися ввечері в неділю під час електронних торгів на початку тижня, скороченого у зв'язку зі святами.

На початку торгів індекс E-mini S&P 500 знизився приблизно на чверть відсотка.

У повідомленні міністерства фінансів кажуть, що Мнучин провів переговори з головами Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley і Wells Fargo.

«Керівники (банків - ред.) підтвердили, що у них є достатній обсяг ліквідності для кредитування», – повідомило міністерство.

«(Мнучин - ред.) також підтвердив, що вони не очікують якихось проблем з клірингом і маржею, і що ринки продовжують функціонувати в нормальному режимі», – заявив Мінфін.

Дзвінки Мнучина банкірам відбулися на тлі часткового призупинення роботи федерального уряду, яке почалося в суботу в зв'язку з безвихідною ситуацією в Конгресі, викликаної вимогою Трампа виділити додаткові кошти на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Фінансування приблизно чверті програм федерального уряду припинилося опівночі з настанням суботи, і так званий «шатдаун» може тривати до 3 січня.

Міністерство повідомило, що в понеділок Мнучин проведе нараду з робочою групою з фінансових ринків при президенті, куди входять основні керівники американської фінансової системи, і яку іноді називають «Командою захисту від спаду».

До робочої групи, яка також збиралася в 2009 році, на пізньому етапі фінансової кризи, входять представники ФРС, а також Комісії з цінних паперів і бірж.

Уолл-стріт також уважно стежить за повідомленнями про те, що Трамп проводить закриті дискусії про можливості звільнення голови ФРС Джерома Пауелла. Мнучин повідомив у суботу, що Трамп сказав йому, що він «ніколи не пропонував звільнити» Пауелла.

Трамп критикував американський центральний банк за підвищення базової облікової ставки цього року, що може призвести до подальшого уповільнення економічного зростання. Незалежність ФРС вважається одним із стовпів американської фінансової системи.

Переговори Мнучина з керівниками банків відбулися на тлі значних збитків у деяких класах активів.

Тільки за один грудень індекс S&P 500 знизився на 12,5 відсотків, в той час як індекс Nasdaq Composite втратив 13,6 відсотка. Індекс Nasdaq знаходиться на «ведмежому» тренді, знизившись майже на 22 відсотки з рекордного максимуму, досягнутого в кінці серпня, і S&P демонструє схожі тенденції.

Ринки корпоративного кредитування також перебувають під тиском, а ринки корпоративних облігацій інвестиційного рівня демонструють найгірші показники з часів фінансової кризи 2008 року.

На ринку високодохідних облігацій, де залучають капітал компанії з найнижчою кредитоспроможністю, за весь місяць не відбулося жодної угоди.

Останній раз така ситуація виникала у листопаді 2008 року.