Понад 29 тисяч вкладників банку отримали гарантоване відшкодування / фото УНІАН

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб за станом на початок грудня виплатив понад 29 тисячам вкладникам, клієнтам ліквідованого банку "Михайлівський" понад 2,415 мільярда гривень гарантованого відшкодування.

Читайте такожСправу щодо розкрадання 200 мільйонів гривень у банку "Михайлівський" скеровано до суду

Як повідомляється на сайті фонду, з цієї суми понад 68 мільйонів гривень підлягає виплаті згідно з відповідним рішенням суду.

Відео дня

"Клієнти, які уклали так звані тристоронні договори з фінансовими компаніями ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" (ІРЦ) і ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр" (КІЦ), в яких банк виступав "повіреним", і звернулися з відповідними заявами до банку і Фонду гарантування, отримують відшкодування за вкладами в межах гарантованої суми 200 тисяч гривень", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що напередодні введення тимчасової адміністрації в банку "Михайлівський" в травні 2016 року, коли вже діяли обмеження Національного банку про можливість залучення коштів від клієнтів, керівництво банку організувало схему залучення коштів від громадян на рахунку афілійованих фінкомпаній ІРЦ і КІЦ. При цьому такі двосторонні договори, незважаючи на те, що полягали у відділеннях банку, укладалися безпосередньо між фінкомпаніями і клієнтами без залучення банку "Михайлівський" навіть в якості повіреного.

"Ці кошти одразу перераховувалися в інші банки або використовувалися на фінансування видатків зазначених компаній. Фактично напередодні введення тимчасової адміністрації в банк, що згадуються фінансові компанії нібито достроково повернули кошти на рахунки клієнтів, відкриті в "Банку Михайлівський". При цьому перевірка виявила, що всі "повернення" і "перерахунки" фактично виявилися лише записами в бухгалтерських документах, без внесення реальних коштів", - зазначили в прес-службі.

У зв'язку з чим, Фонд гарантування підкреслює, що на сьогоднішній день не має правових підстав виплачувати ці кошти клієнтам фінкомпаній ІРЦ і КІЦ в рамках системи гарантування. Разом з тим, єдиною законною підставою для виплати Фондом гарантування цих коштів клієнтам фінкомпаній можуть бути відповідні рішення судів.

Так, станом на початок грудня право на відшкодування за рішеннями суду, які набрали законної сили, отримали 776 фізосіб на загальну суму 68,7 мільйона гривень. Крім того, на сьогодні у судах перебуває 1208 справ.

"Фонд гарантування солідарний з ошуканими клієнтами банку "Михайлівський", що втрачені кошти повинні бути повернуті, але виключно законним способом – стягнуті з тих осіб, які їх надали. З цією метою фонд подав у правоохоронні органи 13 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, з них 7 заяв – стосовно посадових осіб банку", - підкреслюється в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року. Напередодні, 20 травня, голова правління банку Ігор Дорошенко залишив посаду, при цьому банк провів низку сумнівних операцій з переведення вкладів фізосіб з пов'язаних компаній "Кредитно-інвестиційний центр" і "Інвестиційно-розрахунковий центр", що збільшило навантаження на Фонд гарантування на 1 мільярд гривень - до 2,6 мільярда гривень.

19 листопада 2016 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін у деякі закони України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, заподіяної зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг", який прирівнює більшість сумнівних вкладів до банківських.

У листопаді столична прокуратура повідомила про те, що направила до суду обвинувальний акт стосовно шести посадових осіб та акціонерів - фігурантів справи ліквідованого банку ПАТ "Банк Михайлівський", а саме голови правління ПАТ "Банк Михайлівський", членів правління, начальника департаменту та секретаря Кредитного комітету.