Ілюстрація REUTERS

З 1 січня 2019 року Київ піднімає квартплату в частині обслуговування будинків та прибудинкової території у зв'язку з підвищенням цін на електроенергію, яка використовується для освітлення місць загального користування і функціонування ліфтів у багатоквартирних будинках.

Читайте такожКабмін ввів монетизацію субсидій з 1 січня 2019 року

«Зростає ціна електроенергії для експлуатації ліфтів, освітлення місць загального користування згідно з рішенням Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Цей факт безумовно вплине на збільшення вартості утримання будинків», - повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Петро Пантелєєв.

Відео дня

Як пояснила УНІАН начальник Управління розвитку житлово-комунального господарства департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Віра Радченко, мова йде про те, що НКРЕКП внесла зміни до однієї зі своїх постанов, згідно з якою електроенергія для освітлення місць загального користування, для роботи ліфтів у багатоквартирних будинках, а також для роботи насосного обладнання та індивідуальних теплових пунктів, якщо такі встановлені в будинках, збільшена на 60 коп., тоді як зараз стягується тариф 1,68 грн/кВт.

Радченко підкреслила, що тариф на освітлення в ліфті і місць загального користування закладено в тариф на утримання будинку та прибудинкової території.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила збільшення тарифів на розподіл електроенергії для 32 обленерго на 2019 рік згідно із законодавчими змінами для впровадження нового ринку електроенергії.

У середині квітня 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про ринок електроенергії». За словами одного з авторів документа, народного депутата Льва Підлисецького, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії і її поставок для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дасть змогу населенню вибирати різних постачальників електроенергії.