Иллюстрация REUTERS

Національний банк України вперше опублікував результати оцінки стійкості банків у розрізі банківських установ.

Читайте такожБанківський сектор України збільшив прибуток в 11 разів

Як повідомляє прес-служба НБУ, об’єктами стрес-тестування були банки, на які сукупно припадало понад 94% активів банківського сектору. Для стрес-тестування обиралися банки, найбільші за середнім значенням двох показників: зважені на ризик активи та депозити фізичних осіб.

Відео дня

Із 24 банків, що пройшли стрес-тестування, потребу в капіталі мали 13 установ на загальну суму 42,1 млрд грн. Без урахування “ВТБ Банку”, який було визнано неплатоспроможним, потреба становила 34,7 млрд грн. З урахуванням заходів, здійснених банками та верифікованих Національним банком, на кінець 2018 року потреба знизилась до 19,7 млрд грн, йдеться у повідомленні.

З 13 банків повністю закрили потребу в капіталі за несприятливим сценарієм чотири банки: ПУМБ, "Універсал Банк", банк "Восток" та "Сбєрбанк".

Ще три банки більше ніж на половину виконали плани реструктуризації: "Південний", "Альфа-банк" та "Ощадбанк".

Інші банки мають час до кінця 2019 року на повне виконання планів реструктуризації, зазначають у НБУ.

За підсумками AQR та екстраполяції (56 банків, що не проходили стрес-тести) у чотирьох з 56 банків було виявлено потребу у капіталі на звітну дату – початок 2018 року. Два із них до моменту завершення діагностики були вже достатньо капіталізованими. Ще два банки – банк "Глобус" і "Містобанк" – потребували докапіталізації, проте на кінець 2018 року вже виконали необхідні заходи.

Оцінка стійкості передбачає оцінку якості активів (asset quality review - AQR), а для найбільших банків ще й стрес-тестування.

Перелік банків, а також оновлені підходи до стрес-тестування у 2019 році, будуть оприлюднені Національним банком у січні.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України вперше оприлюднив на своєму офіційному сайті річний план інспекційних перевірок банків на 2019 рік, згідно з яким такій перевірці підлягає 51 банківська фінустанова.