Ілюстрація REUTERS

В Україні з 1 січня 2019 року дозволена купівля та продаж іноземної валюти через платіжні термінали та банкомати.

Читайте такожКабмін дозволив використовувати планшети і смартфони замість касових апаратів

Така норма міститься в постанові Національного банку України №63, якою запроваджуються нові правила валютно-обмінних операцій.

Відео дня

Національний банк надав можливість банкам і фінансовим установам здійснювати валютно-обмінні операції через платіжні пристрої. Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не тільки продавати, але й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.

Спростити проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют НБУ вирішив ще в червні 2018 року. Для впровадження нових вимог, що стосуються застосування РРО під час проведення обміну валют через платіжні пристрої та оформлення відповідних розрахункових документів РРО, квитанцій і чеків банкомата, фінансовим установам надали шестимісячний перехідний період.

За новими правилами, якщо сума валютно-обмінної операції не перевищує встановлений на сьогодні добовий ліміт (150 тис. грн), банки та інші фінустанови тепер не мають права вимагати у клієнта надання особистих даних і підпис на квитанції або документі РРО.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 21 червня ухвалила в цілому Закон «Про валюту і валютні операції», який замінить застарілий декрет Кабінету міністрів «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» 1993 року і передбачає принцип «дозволено все, що прямо не заборонено законом». Закон набуде чинності 7 лютого 2019 року.