Прийнятий Верховною Радою Закон України «Про валюту і валютні операції» набув чинності 7 липня 2018 року / фото НБУ

Введення в дію Закону «Про валюту і валютні операції» з 7 лютого передбачає скасування чи послаблення понад 20 обмежувальних заходів на валютному ринку України.

Про це повідомляється на сайті Національного банку України з посиланням на затверджені та оприлюднені нормативно-правові акти у відповідність з новим законом.

За інформацією регулятора, з 7 лютого вдвічі збільшується граничний термін розрахунків за експортно-імпортними контрактами, скасовуються санкції у формі припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків та валютний нагляд за операціями до 150 тис. грн.

Відео дня

Крім того, буде дозволено вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном, укладення валютних форвардів для хеджування операцій та операції за рахунками юридичних осіб-нерезидентів в банках України.

Також скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції, дозволяється оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищується в 10 разів - до 150 тис. грн.

Скасовуються обмеження на дострокове погашення зовнішніх зобов'язань і процедура реєстрації зовнішніх запозичень при одночасному вирішенні покупки і нагромадження валюти на рахунках для виплат за зовнішніми запозиченнями.

Банки зможуть продавати клієнтам державні цінні папери, укладати валютні свопи та інвестувати в цінні папери інвестиційного класу.

Ліміт на купівлю банківських металів буде підвищений до еквівалента 150 тис. грн, а юрособи зможуть здійснювати ввезення-вивезення банківських металів.

Резиденти зможуть вносити платежі при страхуванні життя у валюті.

Крім того, будуть можливі інвестиції в Україну не тільки у валютах першої, але і другої групи класифікатора валют.

Читайте такожВ Україні можна буде обміняти валюту через платіжні термінали та банкомати

Наголошується, що розроблена Нацбанком спільно з експертами Міжнародного валютного фонду дорожня карта валютної лібералізації передбачає покрокове зняття всіх валютних обмежень по мірі поліпшення макроекономічних умов у країні і після прийняття низки законів, включаючи законопроект про «спліті» і протидію BEPS (ухилення від сплати податків).

У той же час, як зазначив НБУ, нова система валютного регулювання передбачає можливість приймати захисні заходи у сфері валютних операцій при виникненні загроз стабільності фінансової системи.

Також повідомляється, що в рамках нової системи валютного регулювання тотальний валютний контроль за кожною операцією буде замінений на валютний нагляд за принципом «більше ризиків - більше уваги, менше ризиків - менше уваги».

Прийнятий Верховною Радою Закон України «Про валюту і валютні операції» набув чинності 7 липня 2018 року і вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з цієї дати.