У 2019 році рахункова палата почне виконувати фінаудити по-новому / фото УНІАН

Рахункова палата України в 2019 році почне виконання фінансових аудитів за міжнародними стандартами, що дозволить користуватися підтвердженими показниками при здійсненні аудиту ефективності, а об'єкти контролю зможуть мобілізувати фінансову дисципліну і управління коштами.

Читайте такожРахункова палата: доходи держбюджету-2019 можна збільшити майже на 18 мільярдів

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати з посиланням на голову палати Валерія Пацкана.

Відео дня

За його словами, експерти Національного аудиторського офісу Великобританії у співпраці з фахівцями Рахункової палати вже завершили розробку методичного посібника з питань аудиту. Документ був розроблений за міжнародними стандартами вищих органів фінансового контролю та одночасно враховує українське законодавство. Планується, що він буде розглянутий на засіданні Рахункової палати, після чого рекомендований до випробування під час проведення пілотних фінаудитів в 2019 році.

"Сьогодні Рахункова палата переважно проводить аудити ефективності. Але в багатьох країнах саме фінансові аудити складають левову частку роботи вищих органів фінансового контролю. Це дозволяє аудиторам користуватися підтвердженими показниками при здійсненні аудиту ефективності, а об'єктів контролю - мобілізувати фінансову дисципліну та управління коштами", - цитує Пацкана прес-служба Рахункової палати.

Як повідомляв УНІАН, правоохоронні органи почали 17 кримінальних проваджень за результатами аудитів Рахункової палати в 2018 році, в ході яких аудитори встановили порушення законодавства та неефективне використання бюджетних коштів на суму понад 4,5 мільярда гривень.