В НБУ зазначили, що важливо враховувати розворот тренду на зниження інфляції / фото ZN.ua

Діючі монетарні умови Національного банку є досить жорсткими для подальшого зниження інфляції в Україні, і є потенціал для їх пом'якшення поточного року.

Читайте такожНацбанк зберіг облікову ставку на рівні 18% річних

Таку думку висловив журналістам заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Відео дня

"Я не вважаю, що мета монетарної політики в тому, щоб знизити інфляцію швидко. Я намагаюся дивитися на ситуацію ширше, аналізуючи стан кредитування банківської системи і зростання ВВП, - сказав Він. - Ми будемо дивитися на ситуацію і оцінювати. Я вважаю, що потенціал пом'якшення монетарної політики в цьому році є".

За словами Сологуба, хоча інфляція за підсумками 2018 року на рівні 9,8% виявилася вище цільового показника НБУ, важливо враховувати розворот тренду на зниження інфляції.

Також він зазначив, що рішення про облікову ставку беруть шість членів правління НБУ, а він озвучив лише свою думку.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в грудні 2018 року в річному вираженні - порівняно з груднем 2017 року становила 9,8%, сповільнившись з 13,7% в аналогічному вимірі роком раніше. Показник інфляції виявився вище цільового рівня НБУ, але при цьому знизився до однозначного рівня вперше за останні п'ять років, і минулого року відбувся розворот інфляційного тренду на зниження.

Національний банк у грудні 2018 року зберіг облікову ставку на рівні 18% річних вдруге поспіль після аналогічного рішення в жовтні. До цього Нацбанк підвищував ставку двічі поспіль - у липні до 17,5% і у вересні до 18% річних.

Максимальне історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня до 28 серпня 2015 року.