Виплата субсидій готівкою викличе суттєве зростання цін / фото УНІАН

Виплата субсидій населенню готівкою в рамках програми монетизації субсидій, спровокує зростання інфляції, що значно перевищує показник 5%, запланований Національним банком України. Такий прогноз на своїй сторінці в Facebook зробив експерт у сфері енергетики Андрій Герус.

Читайте такожКабмін підтримав законопроект про перевірки одержувачів держдопомоги

"Враховуючи всі фактори, мій прогноз - інфляція за підсумками 2019 році буде набагато вищою за 5%, які таргетує НБУ як свою мету", - заявив він.

Відео дня

На думку експерта, основними факторами, які спровокують значне перевищення показника облікованої інфляції, є ризик різкого збільшення грошових коштів, які несвоєчасно або не в повному обсязі підуть на оплату комунальних послуг, при тому, що борги за газ, тепло і електроенергію вже становлять понад 60 мільярдів гривень.

"Така монетизація готівкою сприятиме подальшому падінню платіжної дисципліни, оскільки жорстких дій до споживачів-неплатників напередодні парламентських виборів не застосовуватимуть", - написав він.

Як стверджує експерт, в Україні прийнято політичне рішення роздати субсидії населенню готівкою, загалом на 2019 рік таких субсидій забюджетовано 71 мільярд гривень, готівкою буде роздаватися близько 50 мільярдів гривень.

"Внаслідок такого рішення 4 мільйона найбідніших домогосподарств додатково протягом березня-травня отримають готівкою по 1,5 тисячі гривень щомісяця або сумарно 4,5 тисячі гривень за 3 передвиборчих місяці", - уточнив він.

Герус вважає, що для регулювання ситуації Нацбанк підвищуватиме облікову ставку, а економічні показники слабшатимуть.

"Швидше за все, щоб стримувати інфляцію, НБУ триматиме високу облікову ставку, а можливо і ще її підвищить, кредити будуть дорогі, економікабуде слабкою, а гривня буде девальвувати. Також є сумніви, що НБУ піде на валютну лібералізацію в таких умовах", - зазначив він.

Експерт вважає оптимальним варіант, коли субсидії перераховуються на спеціальні банківські рахунки субсидиантов, а потім з них споживачі оплачували житлово-комунальні послуги і тільки залишок могли використовувати на свій розсуд, але для реалізації такого підходу в Україні потрібна інфраструктура і час для підготовки.

"За даними НБУ, зараз 37% дорослого населення взагалі не має банківських рахунків, тож президент і уряд прийняли політичне рішення роздавати субсидії готівкою. Перші такі виплати повинні бути в березні (напередодні виборів) і складуть не менше 6 мільярдів гривень, за інформацією міністра соціальної політики Реви", - зазначив він.

За словами Геруса, рішення прийнято на період березень-травень, а далі буде додатково розглядатися, яка система субсидій більш ефективна.

"Якщо ж виплата готівкою буде продовжено до кінця року, то загалом за рік буде так виплачено ще більше 40 мільярдів гривень. Але я не вірю, що знайдуться такі гроші для виплати готівкою, і не вірю, що МВФ буде спокійно на таке дивитися", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 1 січня 2019 року житлові субсидії на оплату комунальних послуг будуть надаватися населенню України в грошовій формі. Таке рішення було прийнято 27 грудня 2018 року під час засідання уряду.

Як пояснив міністр соціальної політики України Андрій Рева, документом передбачено, що з 1 січня 2019 року в грошовій формі субсидії будуть надаватися тим домогосподарствам, які вперше звернуться за їх одержанням. Домогосподарства, яким субсидія вже призначена в 2018 році, продовжать отримувати її до закінчення опалювального періоду згідно з діючим порядком, шляхом перерахування бюджетних грошей місцевими органами соціального захисту населення на рахунки організацій, що надають послуги. З травня субсидії будуть надаватися в грошовій формі всім домогосподарствам, які її отримують на опалювальний сезон, а також почнуть у грошовому вигляді надаватися пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Починаючи з жовтня 2019 року, грошова форма охопить всіх отримувачів пільг та житлових субсидій.

У свою чергу прем'єр-міністр України Володимир Гройсман констатував, що 1 січня починається монетизація субсидій.