false

Програма з бюджетом 10 млн євро буде фінансувати проекти малих і середніх підприємств протягом семи років. НЕФКО підписала кредитний договір з Укргазбанком на суму 5 млн євро і ще 5 млн євро інвестує в програму Укргазбанк.

Про це стало відомо в ході підписання договору між НЕФКО та Укргазбанком.

Програма буде надавати кредитне фінансування для реалізації проектів відновлюваної енергетики на території нашої країни. Оскільки вже існує серйозний портфель, що складається з проектів у сфері сонячної енергії, гідроенергії, біогазу і біомаси, очікується, що фонди програми будуть повністю використані в першому кварталі 2019 року.

Відео дня
false

"Це дуже цікава ініціатива для нашого банку, оскільки вона поєднує два важливих аспекти нашої діяльності - «зелене фінансування і фінансування малого і середнього бізнесу. Це буде наша перша програма тільки для фінансування проектів, спрямованих на чисте довкілля. Починаючи з 2016 року, коли Укргазбанк став на «зелений шлях», ми створили значний портфель зелених проектів. Спільна з НЕФКО програма дозволить нам розширити підтримку українських малих і середніх підприємств, які поділяють наше бажання досягти енергетичної незалежності України і протидіяти зміні клімату", - сказав перший заступник голови правління Укргазбанку Андрій Кравець.

Зазначимо, Укргазбанк - четвертий найбільший банк України - швидко набрав значний портфель зелених проектів і, починаючи з 2016 року, вже фінансував або зобов'язався фінансувати понад 140 проектів у сфері чистої енергетики з використанням біопалива, гідроенергії, сонячної і вітряної енергії з загальною потужністю об'єктів 845 мегават. А завдяки спільній програмі з НЕФКО Укргазбанк посилить свою роль «зеленого фінансиста» України.

"НЕФКО співпрацює з банками з моменту свого приходу в Україну - з 2008 року. Ми дуже задоволені, що шляхом запуску спільно з Укргазбанком нової програми можемо підсилити нашу роль у передачі кредитів малим і середнім підприємствам, що працюють в Україні в екологічній сфері. Укргазбанк лідер у фінансуванні зелених інвестицій в Україні і має очевидні досягнення і портфель проектів", - зазначив виконавчий директор НЕФКО Магнус Рістедт.

Зараз НЕФКО кредитує ряд банків в основних країнах своєї діяльності у Східній Європі і підтримує впровадження проектів енергоефективності та відновлюваної енергетики в приватному секторі. Починаючи з 2008 року НЕФКО надала кредитне фінансування трьом аналогічним програмам спільно з українськими банками, а також безпосередньо фінансувала інші проекти у сфері енергоефективності та відновлюваної енергії. Поточний портфель НЕФКО в Україні налічує 140 проектів, які перебувають на різних етапах.

Нагадаємо, в 2014 році наша країна взяла на себе зобов'язання до 2020 року виробляти 11% енергії з відновлюваних джерел. Зараз в Україні вже ініційовані інвестиції у сфері відновлюваної енергетики.

Укргазбанк - перший у Східній Європі банк, який фокусується на «зелених» кредитах фізичним та юридичним особам. У 2018 році 60% всіх нових об'єктів відновлюваної енергії в Україні було профінансовано Укргазбанком