Нацбанк представить дорожню карту скасування валютних обмежень / фото УНІАН

Національний банк України представить дорожню карту скасування обмежень на валютному ринку, заявив голова НБУ Яків Смолій під час доповіді у Верховній Раді.

Читайте такожБанківська система України отримала прибуток вперше за 5 років

Він нагадав, що 7 лютого вводиться в дію новий закон про валюту й нові нормативно-правові акти НБУ про валютне регулювання.

«Ми плануємо представити дорожню карту скасування тих обмежень, які діють на сьогодні», - сказав він.

При цьому він зазначив, що для повномасштабної валютної лібералізації необхідне ухвалення низки законів, включаючи законопроект про протидію BEPS (ухиленню від сплати податків).

Довідка УНІАН. Ухвалений Верховною Радою Закон України «Про валюту та валютні операції» набрав чинності 7 липня 2018 року й вводиться в дію з 7 лютого 2019 року.

За інформацією НБУ, введення закону в дію передбачає скасування або ослаблення понад 20 обмежувальних заходів на валютному ринку України, включаючи збільшення вдвічі терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами, скасування валютного контролю за операціями до 150 тис. грн.

Крім того, з введенням закону в дію буде дозволено вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном, укладення валютних форвардів для хеджування операцій та операції за рахунками юридичних осіб-нерезидентів у банках України.

Також будуть скасовані індивідуальні ліцензії на валютні операції, але при цьому дозволена оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб буде збільшено до 150 тис. грн.