Інфляція вперше за п'ять років досягла однозначного рівня / фото УНІАН

Зростання реального ВВП України загалом за 2018 рік за прогнозами Національного банку зросте на 3,4%.

Читайте такожБанківська система України отримала прибуток вперше за 5 років

Як заявив голова Національного банку України Яків Смолій, виступаючи з доповіддю у Верховній Раді, 2018 рік позначився відновленням макрофінансової стабільності.

Відео дня

«Цього року українська економіка продемонструвала максимальне зростання за останні 7 років. Зростання реального ВВП за підсумками трьох кварталів 2018 року - 3,8%, а за прогнозами НБУ в цілому за рік економіка зросте на 3,4%», - сказав він.

За словами голови НБУ, інфляція відновила зниження і вперше за п'ять років досягла однозначного рівня, й на сьогодні можна впевнено говорити про ослаблення фундаментального інфляційного тиску на українську економіку.

«Внаслідок жорсткої монетарної політики, а також завдяки сприятливій ціновій кон'юнктурі для українського експорту на зовнішніх ринках у першій половині року й рекордному врожаю зернових у другому півріччі, курс гривні зміцнився на 1,4% за 2018 рік», - додав Смолій.

Як повідомляв УНІАН, Державна служба статистики оцінила зростання ВВП України в третьому кварталі 2018 року у річному вимірі в 2,8%, в другому кварталі - в 3,8%, в першому кварталі - в 3,1%.