Кримчани обходять санкції і отримують картки Visa і Masterсard / фото flickr.com

Після російської анексії Криму в 2014 році місцеві жителі зіткнулися з проблемою: вони не можуть розплатитися за покупки за кордоном або в зарубіжних інтернет-магазинах картками банків, що працюють на півострові.

Читайте такожМіжнародний арбітраж зобов'язав Росію виплатити "Ощадбанку" $1,3 мільярда за окупацію Криму

Зараз на півострові працюють сім банків. Всі вони знаходяться під санкціями, їх картами можна розплачуватися за межами Росії. А з серпня 2018 року кримчани втратили можливість отримати карти і міжнародних платіжних систем Visa і Mastercard, оскільки Генбанк припинив їх обслуговування.

Відео дня

Використання карт російської платіжної системи "Світ" від банків у Криму, які перебувають під санкціями, позбавляє жителів півострова ряду опцій. Російська служба Бі-бі-сі розповіла, як кримчани обходять санкції.

Деякі жителі Криму оформляють банківські карти "материкових" російських банків - в основному Visa і Mastercard. Але оскільки офіційно російські компанії та банки, побоюючись санкцій, не доставляють пластикові карти поштою до Криму, жителям півострова доводилося виїжджати за ними в один із російських регіонів.

Однак з'ясувалося, що можливість отримати картку міжнародної платіжної системи поштою від фінансової установи Росії все ж таки є, пишуть журналісти.

Під час оформлення заявки в якості місця проживання потрібно вказати свою адресу в Криму, але написати, що знаходиться населений пункт в одному з російських материкових регіонів. На практиці частіше всього вказується Краснодарський край.

Зокрема, в Криму виявилося можна отримати карту "Яндекс.Гроші". Компанія, з грудня 2015 року має ліцензію принципового учасника Mastercard, сама емітує картки Mastercard World і надсилає їх своїм клієнтам поштою. Але на сайті "Яндекс.Гроші" під час оформлення картки не можна вказати в якості регіону доставки Крим або Севастополь.

фото bbc.com

Водночас "Яндекс.Гроші" передбачає альтернативний спосіб зазначення адреси доставки банківської карти, де всі дані про місце проживання одержувача можна вказати вручну через вкладку "інший пункт". Таким методом і скористалися кримські власники пластикових карт "Яндекс.Гроші".

фото bbc.com

Житель Севастополя надав Бі-бі-сі матеріали, що підтверджують доставку пластикової картки Mastercard World від "Яндекс.Грошей". На конверті, в якому компанія надіслала картку, зазначено російський поштовий індекс одного з районів Севастополя, присвоєний йому після анексії, і адресу в цьому місті. Але зазначено, що знаходиться це все в Краснодарському краї - регіоні Росії.

Згідно з трекінг-звітом, опублікованим на сайті "Пошти Росії", лист йшло з Москви і через сортувальний центр міста Подольськ Московської області опинився у Севастополі через п'ять діб після відправлення. В жодному з пунктів Краснодарського краю листа не було, судячи за даними сервісу відстеження "Пошти Росії".

фото bbc.com

У прес-службі компанії "Яндекс.Гроші" Бі-бі-сі повідомили, що "банківські картки міжнародних платіжних систем до Криму не поставляються".

На сайті компанії вказано, що компанія в Криму тільки надає послуги ідентифікації гаманця - підтвердження особи власника. Робить вона це через агентів у двох містах Криму - Севастополі та Ялті. "У "Яндекс.Грошей" є дистанційні працівники, які проводять ідентифікацію користувачів у різних регіонах і країнах як близького, так і далекого зарубіжжя", - уточнили в компанії.

Схожим чином ще одному жителю Севастополя вдалося отримати дебетову карту Visa payWave від платіжної системи Qiwi (АТ "Ківі Банк"). На конверті, в якому доставлена карта, значиться севастопольська адреса, включаючи поштовий індекс одного з районів міста. В якості регіону також вказано Краснодарський край.

Згідно з даними трекінг-листа, лист з поштового відділення Москви також надійшов у сортувальний центр "Пошти Росії" в Подольську, а звідти через дві доби прибув до Севастополя.

За словами жителя Євпаторії Михайла, який також отримав карту "Ківі Банку", він замовив її за порадою знайомих, але перед цим кілька разів пробував оформити доставку поштою карток інших банків.

"Це була друга половина 2017 року. Я тоді пробував замовляти карти поштою в усіх банках Росії, де тільки можна. Завжди відмовляли без пояснення причин, але було зрозуміло, чому. Потім порадили замовити в "Ківі", сказали, що потрібно просто вказати Краснодарський край в якості регіону. В інших банках така хитрість не спрацьовувала, а тут ніхто не передзвонював, не уточнював нічого не питав, де це така Євпаторія на Кубані. Крім того, для випуску картки не вимагали паспортні дані, просто вислали і все", - сказав кримчанин.

Російська служба Бі-бі-сі відправила запити до прес-служби платіжної системи Qiwi і "Пошти Росії".

У прес-службі Qiwi Бі-бі-сі відповіли, що не доставляють пластикові картки до Криму. "У нас відсутня технічна можливість у відповідності з правилами міжнародних платіжних систем. Правила і обмеження МПС ми не маємо права коментувати", - йдеться в коментарі прес-служби компанії.

фото bbc.com

Нагадаємо, через кілька місяців після анексії Криму в 2014 році Visa і Masterсard припинили обслуговувати клієнтів банків, що працюють на півострові, згідно з санкціями США. Тоді клієнти кримських банків деякий час не могли користуватися картками за межами Криму, а власники карток російських банків не могли знімати гроші на півострові.

Але навесні 2015 року в Росії запрацювала національна система платіжних карт, через яку всередині країни почали обробляти платежі за пластиковими картками. Міжнародні системи в Росії теж почали обробляти платежі через цю систему, в той час як раніше інформація про транзакції оброблялася в процесинговому центрі за межами країни.

Це дозволило жителям Криму продовжити використання карт Visa і MasterCard, випущених російськими банками.