Вже скоро українці зможуть знімати готівку з банківських карт прямо на касі супермаркету / фото УНІАН

Українцям готують справжню безготівкову революцію. На 2019 рік намічений старт низки гучних проектів, які суттєво розширять можливості власників банківських карток і рахунків. Купівля і продаж доларів з екрану смартфона, масові платежі за допомогою QR-кодів, відкриття рахунків не виходячи з дому – далеко не повний перелік фінансових ноу-хау року.

Читайте такожВ Україні стали частіше розраховуватися картками

Про це повідомляє UBR.ua.

Відео дня

"Днями стало відомо, що вже найближчим часом українці зможуть знімати готівку з банківських карт прямо на касі супермаркету. Обіцяють городянам і повноцінне впровадження безготівкової оплати в наземному транспорті, а також широке поширення моментальної розстрочки при купівлі товарів банківською карткою", - йдеться в повідомленні.

Видання інформує, що вже навесні цього року в низці великих мережевих супермаркетів країни буде запущена послуга "обналічки" грошей з картки будь-якого банку на касі магазину. Аналогічний сервіс давно доступний жителям США, Європи, Туреччини і навіть Росії. Однак в Україні зняти кеш з карти можна поки тільки в банкоматах.

"Є шанси, що цей сервіс запрацює до літа, оскільки низка банків спільно з MasterCard вже тестують цю систему. Якщо точніше, то все має вирішитися в 90 днів", – прокоментував UBR.ua директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Очікується, що сервіс запрацює вже у першому кварталі цього року / фото УНІАН

Підтверджують цю інформацію і інші експерти, уточнюючи, що у проекту є цілком певні бенефіціари.

"Спочатку ініціатива виходила від банку "Схід", власником якого є ЗАТ "Фоззі". Вони разом з MasterCard і Visa лобіюють цей проект - щоб через торговельні мережі можна було видавати готівку. Поки що мова йде про те, щоб переводити відносно невеликі суми не більше 5 тисяч гривень", - розповів UBR.ua аналітик фінансових ринків Василь Невмержицький.

Новий сервіс буде до вподоби насамперед жителям глибинки – розбещені розвиненою банківською інфраструктурою городяни навряд чи оцінять його по достоїнству. А от на периферії, де до банкомату деколи потрібно крокувати не один кілометр, послуга дозволить відчутно заощадити час. Щоправда, отримати готівку можна буде далеко не в кожному магазині - торгова точка повинна бути устаткована відповідним обладнанням.

"Послуга дуже затребувана, вона дозволить вирішити проблему недостатнього розвитку інфраструктури там, де, наприклад, немає банкомату, але є термінал як прийому, так і видачі. Передбачається, що видача грошей буде відбуватися паралельно з продажем будь-якого товару. Для торговців плюс в залученні нових клієнтів і в економії витрат на інкасацію. Для споживача зручність в тому, що не потрібно шукати банкомат - гроші можна зняти, наприклад, на заправці. Ми розраховуємо, що сервіс запрацює вже в першому кварталі", – розповів виданню координатор Комітету з електронним платежам Європейської бізнес асоціації Євген Веремейченко.

Скільки саме коштуватиме ця послуга в магазині, поки ніхто точно сказати не може. Але, кажуть експерти, навряд чи торговці почнуть дерти комісію. Швидше за все, вартість операції буде відповідати зняття коштів з картки через банкомат "чужого" банку.