Нацбанк скасовує низку валютних обмежень вже з 7 лютого / фото ZN.ua

Національний банк не очікує потрясінь для фінансової системи України в результати одномоментної відміни двох десятків обмежень на валютному ринку з 7 лютого 2019 року з введенням в дію Закону України "Про валюту і валютні операції".

Читайте такожГолова НБУ давши надію, що кредити для економіки подешевшають

Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурий в ході круглого столу в Києві.

Відео дня

"Ми дозволяємо банкам робити набагато більше, ніж іншим учасникам ринку. Тому що банки на сьогодні знаходяться під пильним наглядом, працюють у межах лімітів Національного банку. Тому ми не бачимо ризиків якийсь волатильності, яка може йти від банківської системи", - сказав Чурий.

Він нагадав, що з 7 лютого банки зможуть купувати інвестиційні цінні папери по всьому світу, проводити деривативні операції або так звані безпоставкових форвардів, щоб хеджувати свої ризики.

"Але ще раз підкреслюю, що всі ці операції не викликатимуть якогось тиску на ринок, тому що банки знаходяться під наглядом", - додав Чурий.

Серед послаблень для бізнесу він виділив збільшення вдвічі термінів розрахунків за експортно-імпортними контрактами, можливість відкриття рахунків за кордоном, отримання кредитів від нерезидентів.

Для фізичних осіб буде доступна онлайн-купівля валюти та перерахування коштів за кордон без відкриття рахунку, а також скасовуються ліцензії на інвестиції за кордон і розширюються ліміти на ці операції.

"Ми не проводимо повну лібералізацію, тому що друга завдання Національного банку після збереження цінової стабільності – це забезпечення фінансової стабільності. Тобто, для нас головне, щоб зняття обмежень не спровокувало негативні наслідки для ринку. Тому у нас є карта лібералізації, і ми з нею йдемо", - пояснив Чурий.

Довідка УНІАН. Прийнятий Верховною Радою Закон України "Про валюту і валютні операції" набув чинності 7 липня 2018 року і вводиться в дію з 7 лютого 2019 року. Введення закону в дію передбачає скасування чи послаблення більше двох десятків обмежувальних заходів на валютному ринку України.