ЄСВ платять лише 160 тисяч підприємців / фото УНІАН

Українські підприємці не сплатили 23 млрд грн єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Читайте такожНадходження єдиного соцвнеску за рік зросли більш ніж на чверть

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час підсумкової річної прес-конференції за результатами діяльності міністерства повідомив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Відео дня

За його словами, наразі заборгованість суб’єктів підприємництва перед Пенсійним фондом, а саме - несплачений ЄСВ становить 23 млрд грн.

"Що це за борги? Наразі у нас існує система відшкодування пільгових пенсій. Тобто є люди, які працюють у шкідливих умовах та виходять на пенсії на 5 чи 10 років раніше, ніж інші люди, й отримують відповідні пенсійні виплати від Пенсійного фонду. А підприємство має відшкодовувати ці виплати фонду, тобто фактично ці пенсії мають виплачуватись за рахунок роботодавця. Багато підприємств не роблять цього через відсутність коштів", - зазначив Рева.

Крім того, міністр наголосив, що в Україні майже 500 тисяч підприємців працюють на загальній системі оподаткування, а ЄСВ з них сплачують лише 160 тисяч.

Як повідомляв УНІАН, в листопаді Кабінет міністрів запропонував Верховній Раді збільшити максимальну базу нарахування Єдиного соціального внеску до 25 мінімальних заробітних плат з 15 (до 104 тис. грн з 55,8 тис. грн) і запровадити регресивну шкалу розміру оплати ЄСВ.

Відразу після цього Європейська Бізнес Асоціація виступила проти "вибіркового збільшення" податкового навантаження на сумлінних платників податків в Україні.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко закликав бізнес підтримати ініціативу уряду про зміну механізму нарахування ЄСВ, що, за його словами, дасть змогу залучити додаткові кошти до Пенсійного фонду.