Перший етап реформи децентралізації в Україні завершено - Гройсман / фото УНІАН

Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо реалізації другого етапу реформи децентралізації в Україні. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу.

Читайте такожЄС надасть Україні 50 мільйонів євро на децентралізацію - Зубко

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, затверджений план повинен стати для міністерств і відомств настільною книгою з продовження реформи, а головним результатом другого етапу має стати проведення місцевих виборів у 2020 році на новій основі.

Відео дня

"Новий план вимагає від нас такої ж концентрації", - заявив прем'єр.

За його словами, під час другого етапу реформи необхідно буде вирішити сім завдань, серед яких першим значиться затвердження нової територіальної основи.

Крім того, пропонується передати ряд повноважень місцевим радам за принципом субсидіарності, створити належну ресурсну базу, сформувати ефективну систему служби в органах місцевого самоврядування, упорядкувати держсистему контролю та нагляду.

Також до завдань другого етапу реформи відносяться розвиток форм прямого народовладдя та удосконалення механізму координації держорганів влади на місцях.

Перед цим Гройсман заявив, що перший етап реформи децентралізації в Україні завершено.

"За ці п'ять років перший етап реформи децентралізації ми пройшли, є можливість початку нового етапу, який буде базуватися на нових рішеннях, на завершення тих завдань, які стояли перед нами, а також необхідно забезпечити незворотність цієї реформи", - сказав він.

За словами прем'єра, на сьогодні в Україні існує 876 об'єднаних громад, тоді як станом на 2015 рік їх було 159.

Він звернув увагу, що з 2014 року до 2018-го загальний фонд місцевих бюджетів країни зріс з 70,2 до 233,9 млрд грн.

«Це колосальні ресурси. Я це говорю, як мер, який розуміє, що таке місцеві бюджети, що таке фінансові ресурси, що таке фінансові ресурси, які раніше були недоступні місцевому самоврядуванню», - сказав він.

Також Гройсман додав, що у 2018 році місцевим громадам було передано в управління земельні ділянки загальною площею 1,5 млн га.

Прем'єр також зазначив, що сьогодні в об'єднаних громадах і містах обласного значення проживає 68% населення країни.

«Це означає, що 68% громадян України вже мають умови повноцінної децентралізації всередині своїх громад. Звичайно, наша мета - 100% громад мають отримати всі інструменти для фінансового забезпечення, право приймати рішення і реалізовувати ці рішення», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, раніше Гройсман виступив за внесення змін до Конституції України для остаточного закріплення права громад на об'єднання та визначення розвитку територій. Продовження реформи децентралізації в Україні передбачає укрупнення районів, щоб до 2020 року їх кількість скоротилася до 100.