Митні платежі переводять на «єдиний рахунок» / фото УНІАН

Відсьогодні, 23 січня, стартував пілотний проект зі сплати підприємствами митних платежів через Єдиний казначейський рахунок (ЄКР) Державної фіскальної служби України (ДФС).

Читайте такожМитниці з початку року виявили порушень на 2,7 мільярда

Як повідомили в прес-службі ДФС з посиланням на виконуючого обов'язки директора департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання ДФС Андрія Войцещука, це принципово нова, сучасна система стягування митних платежів, яка відповідає найкращим світовим митним стандартам.

Відео дня

«Це - новий етап у спрощенні митних процедур, над яким у ДФС довго працювали. Прийняті заходи нормативно-правового характеру, розроблено принципово нове, сучасне програмне забезпечення для здійснення прямих комунікацій між ДФС і Держказначейством, як у процесі обліку надходження коштів від підприємств, так і в процесі переказу коштів у держбюджет», - цитує прес-служба Войцещука.

У повідомленні наголошується, що введення єдиного казначейського рахунку передбачає сплату платником податків платежів безпосередньо на єдиний казначейський рахунок, що дозволить представникам бізнесу зменшити час митного оформлення товарів і вільно вибирати місце оформлення, а завдяки автоматизованій системі митного оформлення «Інспектор» митне оформлення буде здійснюватися в будь-якій митниці.

У ДФС відзначили, що переведення підприємств на обслуговування через єдиний казначейський рахунок буде здійснюватися поетапно: до 15 квітня підприємства зможуть сплачувати митні платежі як старі, так і на нові рахунки, а починаючи з 16 квітня єдиний рахунок буде використовуватися всіма підприємствами на постійній основі.

Пілотний проект здійснюватиметься в дві фази, зокрема, перша триватиме з 23 січня по 17 лютого і буде проводитися на базі Київської міської та обласної митниць.

«До участі в ньому будуть залучені підприємства з їх згоди - за письмовим зверненням і в разі надходження коштів на єдиний рахунок», - наголошується в повідомленні.

Друга фаза розпочнеться з 18 лютого і триватиме до 15 березня, коли тестовий період роботи єдиного казначейського рахунку почнеться на всіх митницях України.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2018 року Міністерство фінансів України повідомило про плани спільно з державними фіскальною та казначейською службами у вересні запустити пілотний проект зі сплати підприємствами митних платежів через єдиний казначейський рахунок.