Високою популярністю в українців користується монета "Колесо життя" / фото bank.gov.ua

Українці відновили попит на пам'ятні монети після кризи, і в 2018 році Національний банк реалізував на внутрішньому ринку майже 3,1 мільйона штук монет, що у 2,5 рази більше показника 2017 року.

Читайте такожУ Києві в Музеї Ханенків презентували пам " ятну монету (фото)

Про це УНІАН розповіла заступник начальника відділу нумізматичної продукції та маркетингу Департаменту грошового обігу НБУ Вікторія Сузанська.

Відео дня

"Попит відновився. У нас щороку спостерігається зростання кількості реалізованих монет. За минулий і за позаминулий рік спостерігається сплеск інтересу до нашої продукції", - сказала Сузанська.

За її словами, високою популярністю серед українців користуються випущені в минулому році пам'ятні монети "Колесо життя" та "Копання картоплі".

Також, як зазначила Сузанська, користуються попитом і пам'ятні банкноти, тому Нацбанк планує випускати нові.

"Банкноти випускаються обмеженим тиражем. Вони не платіжні, але користуються попитом. Цього року ми плануємо дві пам'ятні банкноти", - додала вона.

Сузанська не стала говорити про тематику банкнот, щоб зберегти інтригу, зазначивши, що це можуть бути видатні особи чи історичні події.

Також представник НБУ висловила думку, що сучасні банкноти дрібних номіналів і дрібні монети, які Нацбанк припинив або припинить випускати в обіг, надалі також будуть користуватися попитом колекціонерів.

"Колекціонери це все відслідковують, у них свої критерії оцінки. Тому, звичайно, всі користується попитом", - сказала Сузанская.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у квітні 2018 року випустив в обіг монети номіналами 1 та 2 гривні, які згодом замінять банкноти відповідних номіналів.

З 2019-2020 роки регулятор анонсував випуск в обіг монет номіналом 5 і 10 гривень.

У липні 2018 року Нацбанк припинив карбування монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок, однак вони залишаються законним засобом платежу на території України.