У ДФС наголошують, що підстав для хвилювання немає / фото: newsradio.com.ua

Процедура відшкодування податку на додану вартість відбувається у строки, встановлені законом, – ДФС  дотримується визначених Податковим кодексом термінів до 2-х місяців.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав в.о. заступника Голови Державної фіскальної служби України Євген Бамбізов.

«Підстав для хвилювання щодо своєчасного відшкодування ПДВ – жодних. ДФС буде й надалі чітко дотримуватись норм, що містяться в Податковому кодексі. Всі суми відшкодувань нараховуватимуться справедливо та без запізнень», -- написав Бамбізов.

Відео дня

За його словами, суми відшкодувань постійно зростають – як і кількість заявок. Обсяги ПДВ, який було відшкодовано 2018 року, майже на 10% більші за показник 2017 року: 131,7 проти 120,1 млрд грн. Зросла й середньомісячна сума відшкодування: 11 проти 10 млрд грн/місяць. «Збільшилась також кількість заявок про відшкодування: якщо у 2017-му такі заявки надійшли від 4 тис. осіб, то минулого року додалася ще понад тисячі заявників. Водночас суттєво виросла і кількість транзакцій, які необхідно перевіряти»,-- повідомив чиновник.

Піковий показник по відшкодуванню цього податку прийшовся на  листопаді минулого року, що було пов'язане з сезонною активністю експортерів агропродукції. За даними Євгена Бамбізова, протягом цього осіннього місяця відбулося відшкодування 13,6 млрд грн (за декларацією жовтня). Ця цифра стала абсолютним рекордом.

Станом на початок січня цього року залишок невідшкодованих сум ПДВ становить 27,5 млрд грн. З них поточна заявка (тобто, йдеться про заяви, що подані у грудні за декларацією листопада) складає 15,6 млрд грн.

«Протягом січня ДФС передала до Держказначейства висновки щодо підтвердження відшкодування на суму в 19,8 млрд грн. З яких 11,1 млрд грн – за декларацією жовтня (за результатами документальних перевірок), та 8,8 млрд – за декларацією листопада (за результатами камеральних перевірок)»,-- йдеться в повідомленні  Бамбізова.

Водночас мають місце й намагання відшкодувати ПДВ в незаконний спосіб -- перевірки з боку фіскальної служби постійно виявляють такі порушення.

«В зв'язку з чим тільки у січні упереджено відшкодування майже 406 млн грн – за результатами документальних перевірок. Та близько 55 млн грн – за результатами камеральних перевірок. Загалом же сума ПДВ, який намагались відшкодувати з порушеннями, сягає 1,3 млрд грн – наразі по цим деклараціям тривають судові розгляди»,-- назвав статистику представник ДФС.

Він також підкреслив, що будь-яке стороннє втручання ззовні в процес відшкодування ПДВ є неприпустимими.  «Сподіваюсь, це всі усвідомлюють», - заключив Євген Бамбізов.