Для запуску повноцінної ЗВТ з Ізраїлем знадобиться щонайменше 3 роки / фото УНІАН

Підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Ізраїлем передбачає її поступове впровадження, яке займе від трьох до семи років.

Читайте такожУкраїна планує до кінця року завершити переговори щодо ЗВТ з Туреччиною

Про це на засіданні уряду в середу заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

Відео дня

"Це дасть можливість бізнесу підготуватися і максимально використовувати можливості вільної торгівлі", - сказав він.

При цьому Кубів додав, що одразу після ратифікації угоди Ізраїль прибере ввізні мита для 9% сільськогосподарських товарів і 80% промислової продукції українського виробництва.

"Ізраїль одразу відкриє свій ринок для українських лікарських засобів, добрив, паперової продукції, будівельних матеріалів, електронних пристроїв і апаратів, які є інноваційними", - сказав міністр.

Україна у відповідь на це одразу зніме ввізні мита для 7% сільськогосподарських товарів і 70% промпродукції ізраїльського виробництва.

Кубів також підкреслив, що угода стосується тільки товарної продукції, але в ньому прописано і початок переговорів з лібералізації торгівлі послугами між двома країнами протягом двох років з моменту набуття чинності документа.

За словами міністра, Ізраїль стане 46-ою країною, з якою Україна має угоди про вільну торгівлю.

"Це ще раз підтверджує, що ми послідовні у просуванні українського експорту, у формуванні ланцюгів доданої вартості, у створенні конкуренції у виробництві товарів на зовнішніх ринках", - сказав Кубів, додавши, що Верховна Рада повинна ратифікувати угоду.

За його словами, за неповні три роки обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Ізраїлем перевищив 2 млрд доларів, причому позитивне сальдо торгівлі для нашої країни становить не менше 300 мільйонів доларів. Кубів повідомив, що по деяких групах товарів зростання експорту в Ізраїль склав більше 200%, що підтверджує правильність вибору.

Як повідомляв УНІАН, Україна та Ізраїль 21 січня підписали Угоду про зону вільної торгівлі. Метою укладення угоди є створення правових підстав для лібералізації ринків промислових і сільськогосподарських товарів сторін.