Києву потрібно орієнтуватися на ті країни, які зуміли підготуватися / фото pera.ru

Криза, яка почалася в 2007 році, не припинялася і в Україні не припиниться ще мінімум до 2023-2024 років.

Про це заявив директор Інституту трансформації суспільства, економіст і політолог Олег Соскін під час чату на Главреді.

"Криза, яка почалася в 2007 році, не припинялася. Зараз почалася нова фаза. Ми зараз перебуваємо у фазі падіння, яка завжди триває 12-15 років, тобто в 2020 році в найбільш розвинених і успішних країнах припиниться тільки фаза падіння", – пояснив він.

Відео дня

Слідом за фазою падіння почнеться 15-річна фаза депресії і стагнації.

А оскільки Україна – лузер, країна "ентропійної воронки", то у нас фаза падіння в кращому випадку, якщо прийде нормальний президент, припиниться десь в 2023-2024 році, а після цього ще буде 15 років стагнації, гниття. Тому найближчим часом в світі нічого доброго не буде", – вважає економіст.

Читайте такожМінфін заборонив містам розміщувати бюджетні кошти на депозитах

За його словами, Києву потрібно орієнтуватися на ті країни, які зуміли підготуватися: Австрію, Швейцарію, Голландію і Бельгію.

"Важко буде Франції, Великобританії, Німеччині. Все тільки починається. А порятунок потопаючого буде справою рук самого потопаючого. Для цього потрібно чітко розуміти, яку модель ми хочемо створити. Перш за все, потрібно створити середній клас. Ті країни, де 85% населення – середній клас, і будуть перебувати на плаву. А держави, розколоті на багатих і бідних, де 10% багатих і 90% бідних, приречені на катастрофу. Україна сьогодні пожинає плоди знищення середнього класу", – заявив Соскін.