Мінфін заборонив містам розміщувати бюджетні кошти на депозитах / фото УНІАН

В Одесі влада у зв'язку з рішенням Міністерства фінансів України про заборону містам розміщувати до кінця поточного року вільні бюджетні кошти на депозитних рахунках планує вкласти їх в облігації державної позики.

Читайте такожЗаборона на «бюджетні депозити»: місцева влада незадоволена рішенням уряду

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу 24 січня заявила заступник мера Одеси, директор департаменту фінансів Одеської міської ради Світлана Бедрега.

Відео дня

За її словами, розміщення вільних коштів на депозиті – один із методів ефективного управління фінансовими ресурсами. Зокрема, в Одесі за останні 3 роки розміщення грошей на депозитах у банках додатково принесло бюджету майже 150 млн грн.

Однак, за словами Бедреги, є альтернатива – придбання облігацій державної позики.

«Зараз у нас є тільки 44 млн грн вільних коштів, які ми не збираємося розміщувати. Якщо протягом 2019 року у нас з'явиться додатковий фінансовий ресурс, ми будемо розміщувати свої гроші шляхом придбання облігацій державної позики», - сказала вона.

За її словами, умови з придбання облігацій вигідніші. Зокрема, в січні ставка становила в середньому трохи більше 19%, а проценти, які пропонують банки за розміщення на депозитах – 10-14%.

Крім того, на депозитах місто має право розміщувати кошти тільки в межах одного бюджетного року, а придбання облігацій може бути як короткостроковим – до одного року, так і терміном на 3 і 5 років.

Як повідомляв УНІАН, 23 січня Міністерство фінансів заборонило містах розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках. Заборона стосується коштів загального фонду місцевих бюджетів і діє до 31 грудня 2019 року.

У грудні 2018 року Одеська міська рада вирішила розмістити в 2019 році на депозитних рахунках тимчасово вільні кошти загального фонду бюджету міста в сумі до 300 млн грн.