Лисенко сподівається, що заборону містам розміщувати бюджетні кошти на депозитах не схвалять / фото 112.ua

Сумський міський голова Олександр Лисенко вважає, що рішення уряду щодо заборони містам розміщувати тимчасово вільні бюджетні кошти на депозитах порушує вимоги Бюджетного кодексу України.

Читайте такожВ Одесі влада планує вкласти вільні бюджетні кошти в облігації держпозики

Про це Лисенко заявив у коментарі УНІАН на запитання щодо впливу на міський бюджет постанови Кабінету міністрів України "Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках", яким уряд заборонив містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках.

Відео дня

"Прийняття даної постанови уряду – це втручання органу державної влади в процес виконання місцевих бюджетів. На мою думку, таким чином центральні органи влади за рахунок коштів місцевих бюджетів хочуть вирішити проблеми, які є сьогодні на держаному рівні. До того ж, це порушення вимог Бюджетного кодексу України", – сказав Лисенко.

Він зауважив, що розміщення тимчасово вільних коштів шляхом придбання державних паперів, до чого спонукає зазначена постанова, має певні строкові обмеження. Тим часом місцеві ради не мають можливості вкладати бюджетні кошти на довгострокові вклади, адже кошти перебувають у постійному русі, тож можуть бути затребувані у будь-який момент для здійснення видатків.

"Міська рада працює за програмно-цільовим методом: ми ухвалюємо програми, плануємо бюджет і повинні вчасно сплачувати за виконані роботи по об’єктам, що передбачені в головному кошторисі міста. Як правило, сплачуємо аванс, а розраховуємося, коли вже повністю виконані роботи. Поки роботи тривають, місто розміщує кошти у банку на депозит на короткий термін. Наразі держава зобов’язує нас купляти цінні державні папери, вкладати кошти в облігації, але у нас це тимчасово вільні кошти і у будь-який час вони необхідні, щоб оплатити за виконані роботи, чи заробітну плату, чи на інші видатки, передбачені бюджетом", – наголосив Сумський міський голова.

За його словами, якщо в урядовців є пропозиції щодо використання коштів місцевих бюджетів, то треба спільно обговорювати дане питання і краще робити це до того, як ухвалювати міські кошториси.

"Сподіваюся, що ця постанова не буде підписана, адже й голова Асоціації міст України Віталій Кличко звернувся до уряду, й багато голів міських рад України наголошують, що це пряме втручання в діяльність органів місцевого самоврядування. І позбавлення можливості використовувати депозити завдасть місцевим бюджетам збитків", - додав Лисенко.

При цьому він зазначив, що Сумська міськрада наразі не планує вкласти вільні бюджетні кошти на депозитних рахунках в облігації державної позики.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у департаменті фінансів, економіки та інвестицій Сумської міськради, на вкладних (депозитних) рахунках у банках в останні два роки розміщувались тимчасово вільні кошти міського бюджету, відволікання яких не призводило до втрат платоспроможності або виникнення заборгованості за відповідним фондом міського бюджету протягом вказаних періодів та дало можливість отримати додаткові надходження до бюджету м. Суми у вигляді відсотків за користування депозитами.

"Таким чином до міського бюджету було зараховано надходжень від розміщення тимчасово вільних коштів у 2018 році в сумі 37,3 млн грн, у 2019 р. – 16,7 млн грн, що були спрямовані на забезпечення життєдіяльності міста, розвиток об’єктів інфраструктури міста, бюджетних установ та надання встановлених міською радою соціальних гарантій для малозахищених категорій громадян, у тому числі і на реалізацію програми щодо придбання житла для учасників АТО тощо", - йдеться у повідомленні.

У міськраді додали, що за 2019 р. в обсягах дохідної частини заплановані надходження за рахунок вказаних джерел в сумі 6 млн грн, а це змушує міську владу врахувати той факт, що за умови заборони розміщення вільних коштів загального фонду міського бюджету, за рахунок втрати надходжень виникає необхідність у зменшенні обсягів видатків, які передбачені на першочергові потреби громади міста.

Крім того, відсутність значних залишків фінансового ресурсу (залишок коштів міського бюджету станом на 1 січня 2019 р. – 13,2 млн грн) дозволяє розміщувати невеликі обсяги тимчасово вільних коштів на рахунках у банках, і таке розміщення на депозиті носить короткостроковий характер. Також місцеві фіноргани мають можливість розглядати питання щодо розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання державних цінних паперів на визначений конкретний термін не менше, ніж на три місяці, але це призведе до відволікання коштів міського бюджету на значний період, які вже передбачені бюджетом на певні заходи й програми в поточному році.

Поряд із цим, у департаменті уточнили, що запропоновані зміни до зазначеної постанови уряду порушують вимоги статті 16 Бюджетного кодексу України, відповідно до якої керівник місцевого фінансового органу має право за рішенням відповідної місцевої ради в межах поточного бюджетного періоду здійснювати на конкурсних засадах розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитах.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство фінансів України заборонило містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках. Заборона стосується коштів загального фонду місцевих бюджетів і діє до 31 грудня 2019 року. Відповідне рішення уряд прийняв на засіданні 23 січня.