Криптовалюти, такі як біткойн, мають тенденцію до значних коливань у вартості / фото УНІАН

Аналітики з JPMorgan Chase & Co виявили, що вартість майнінгу одного біткойна перевищує реальну вартість самої криптовалюти.

Так, у четвертому кварталі 2018 року світові середні витрати на "виробництво" біткойна коливалися на рівні близько 4060 доларів, що значно вище його поточної вартості, передає Naked Science з посиланням на Bloomberg.

Велика частина витрат на майнінг біткойнів у глобальних масштабах пов'язана з оплатою енергії, необхідної для роботи великих, потужних і вимогливих комп'ютерів.

Відео дня

Читайте такожМінекономрозвитку ініціює легалізацію криптовалют в Україні

Біткойн-майнери в Китаї знайшли способи значно скоротити ці витрати, відкривши "виробництва" у безпосередній близькості від виробників електроенергії, уклавши з ними низку угод про прямі закупівлі потрібного ресурсу. За словами аналітиків із JPMorgan, це дозволяє їм в середньому платити "усього" близько 2400 доларів за біткойн.

Однак, незважаючи на зростаючі витрати, багато західних біткойн-майнерів досі не оголосили про припинення виробництва. Навіть навпаки, фахівці виявили, що в деяких країнах виробничі частки майнерів, що базуються в Чехії, США, Ісландії, дещо зросли.

На думку аналітиків, якщо "в справі" залишаться тільки китайські майнери з низькими витратами, граничні витрати можуть впасти до рівня менше 1260 доларів за біткойн. Разом із тим, незважаючи на певний песимізм, криптовалюти, такі як біткойн, мають тенденцію до значних коливань у вартості за короткі проміжки часу - саме ця якість робить їх настільки непопулярними серед традиційних банків.

Графік вартості біткойна / Bloomberg

У той час, як кореляція біткойна за останній рік із усіма іншими активами наближалася до нуля, цей показник ні про що не говорить, якщо сам хеджований актив (фінансові активи чи товари, які є в наявності) знаходиться на "ведмежому" ринку, який характеризується зниженням цін або котирувань, стверджує Джон Норманд, голова стратегії перехресних активів у JPMorgan. Він підкреслює, що біткойн у минулому році впав на 74 відсотка, у той час, як індекс S&P 500 знизився на 6,2 відсотка.

За словами Норманда, у майбутньому інвестори й корпорації повинні готуватися до більш широкої і ґрунтовної підготовки, краще узгоджувати свої дії та розробити продуману стратегію, ніж просте придбання криптовалют.