Облікову ставку зберегли на рівні 18% річних / фото УНІАН

Національний банк України вирішив зберегти облікову ставку на рівні 18% річних втретє поспіль - після аналогічного рішення у жовтні і у грудні 2018 року.

Читайте такожГолова НБУ дав надію, що кредити для економіки подешевшають

«Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 18,0% річних. Збереження ставки на такому рівні спрямоване на зниження інфляції до цілі 5% у 2020 році», - йдеться в матеріалах НБУ.

Відео дня

Відзначається, що зниження інфляції у 2018 році до 9,8%, або до мінімуму за останні п'ять років, стало результатом жорсткої монетарної політики НБУ, а також розширення внутрішнього пропозиції окремих продуктів харчування та падіння світових цін на продовольство.

Водночас інфляція очікувано перевищила ціль НБУ у 6% плюс/мінус 2 п.п. через дії факторів, на які монетарна політика має обмежений вплив, включаючи підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів, зростання виробничих витрат під впливом підвищення заробітних плат, підвищення світових цін на нафту протягом більшої частини року і звуження пропозиції овочів через несприятливі погодні умов.

«Національний банк свідомо обрав тривалий шлях повернення інфляції до цілі, щоб мінімізувати втрати для економічного зростання. Таке балансування між необхідністю приведення інфляції до цілі та підтримкою економічного зростання є відображенням гнучкості режиму інфляційного таргетування», - зазначив регулятор.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у грудні 2018 року зберіг облікову ставку на рівні 18% річних вдруге поспіль після аналогічного рішення в жовтні.

Максимальне історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня до 28 серпня 2015 року.