Будівля НБУ / фото УНІАН

Зростання ВВП України в 2018 році, за попередніми даними, показало найкращий результат за останні сім років. У 2019 році темпи зростання економіки дещо сповільняться.

Читайте такожПлатіжний баланс України четвертий рік поспіль зведений у "плюс"

Про це розповів головний експерт секретаріату Ради НБУ, фінансовий аналітик Віталій Шапран, коментуючи підсумки 2018 року, передає «Обозреватель».

Відео дня

"За попередніми оцінками, ВВП в минулому році зріс на 3,3%. Це найкращий результат за останні сім років", – зазначив він.

"Висока облікова ставка трохи охолоджує економіку і є очікування, що в 2019 році зростання ВВП сповільниться до 2,9%", – прогнозує аналітик.

За словами Шапрана, економічне зростання і його прискорення "буде залежати від сценарію, який буде розвиватися в 2019 році на інвестиційному ринку".

"У нас завжди є кілька сценаріїв розвитку подій і такий фактор впливу на економіку як вибори, на яких, зазвичай, прискорюється витрачання коштів, що також може впливати. Щодо дії кредитних механізмів, то вони не єдині в економіці. Я нагадаю, що є ще й прямі іноземні інвестиції, і портфельні інвестиції", – зазначив він.