В останні дні можна було спостерігати польоти в Каракас російських і турецьких приватних літаків \ Wikipedia

США посилили тиск на Туреччину, вимагаючи від неї припинити закупівлі золота у Венесуелі.

Читайте такожКомпанія з ОАЕ розповіла про купівлю золота у Венесуели в січні

Високопоставлене західне дипломатичне джерело розповіло Бі-бі-сі, що серед країн, залучених в торгівлю золотом з Венесуелою, Туреччина в даний час викликає у США найсильніші побоювання.

Відео дня

Крім того, зростає підозра, що експортоване в Туреччину золото в результаті потрапляє до Ірану, що може порушувати американські санкції.

Турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган підтримує президента Венесуели Ніколаса Мадуро, який зіткнувся з масштабною політичною кризою в країні.

Торгівля золотом між Туреччиною і Венесуелою стрімко зростає. У минулому році країна експортувала в Туреччину дорогоцінного металу майже на $900 млн, формально для переробки та наступного повернення до Венесуели, хоча ніяких даних про реекспорт потім не з'являлося.

Американські урядові джерела раніше попереджали, що частина золота може переправлятися через Туреччину до Ірану, що може порушувати американські санкції.

Бі-бі-сі з'ясувала, що Анкара отримала нові попередження про ризик порушення санкцій. Більше того, уряди західних країн тепер розглядають Туреччину як головне джерело ризику у цій сфері - вона отримує з Венесуели більше золота, ніж Росія і Об'єднані Арабські Емірати, які також, як повідомлялося, активно купують жовтий метал у режиму Мадуро.

Американський сенатор Марко Рубіо, що входить в комітет з міжнародних відносин, попередив ОАЕ, Туреччину, що вони не повинні ставати "співучасниками" в "жахливому злочині" - постачанні золота з Венесуели.

В останні дні можна було спостерігати польоти в Каракас російських і турецьких приватних літаків. Анкара наполягає, що веде торгівлю у відповідності з міжнародними правилами.

Один із приватних літаків, помічених у Каракасі в ці дні, належав групі Ciner - великій турецькій гірничодобувній компанії, тісно пов'язаній з президентом Ердоганом.

Венесуельський опозиційний депутат Хосе Герра стверджує, що російський літак, що належить компанії Nordwind, прилітав у Каракас, щоб вивезти з країни не менш 20 тонн золота.

Противники венесуельського уряду звинувачують владу в незаконному видобутку золота. Цей промисел завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу, забруднює кар'єри, а дрібні шахти утримуються під контролем за допомогою мафії і часто із застосуванням насильства.

Президент Дональд Трамп підписав розпорядження, що забороняє громадянам США займатися торгівлею золотом з Венесуелою. Цей захід стосується і третіх сторін, таких як Туреччина. Анкару вже попередили, що вона ходить по тонкій кризі, розповіли джерела Бі-бі-сі.