У Конгресі вирішили перевірити отриманий від Deutsche Bank кредит ВТБ / фото flickr/Elliott Brown

Американські конгресмени зацікавилися кредитом, який Deutsche Bank видав ВТБ. Вони вважають, що це може бути пов'язано з президентськими виборами у США

Читайте також"Тільки втратив": Трамп оцінив свої статки на посаді президента США

Кредитом зацікавився комітет з фінансових послуг і комітет з розвідки Палати представників, яку контролює Демократична партія.

Відео дня

Як повідомляє газета Wall Street Journal, конгресмени вважають, що фінансові відносини Deutsche Bank і ВТБ можуть бути якось пов'язані з президентськими виборами у США, пише РБК.

Мова йде про кредит на $1 млрд, який Deutsche Bank видав ВТБ ще в 2007 році. В кінці 2016 року німецький банк вирішив позбутися від нього. Частина зобов'язань (на суму $300 млн) у результаті була продана Альфа-банку, а решту ВТБ достроково погасив у серпні 2017 року.

У ВТБ заявили американському виданню, що мова йшла про стандартну позику, проте в конгресі вирішили звернути увагу на цю історію, враховуючи багаторічні зв'язки Трампа з Deutsche Bank. При цьому останній у тому ж 2016 році відмовився видати кредит компанії, яка володіє нерухомістю нинішнього президента у Флориді. У німецькому банку тоді пояснили це тим, що Trump National Doral не надала достатніх пояснень про кінцеве призначення грошей. При цьому до цього Deutsche Bank протягом майже 20 років без проблем кредитував компанії Трампа, завдяки чому майбутній президент вклався в дорогі проекти у Вашингтоні, Нью-Йорку, Чикаго та Флориді.

Що стосується ВТБ, то конгресмени згадали слова давнього бізнес-партнера Трампа Фелікса Сатера про те, що в 2016 році він нібито отримав гарантії про готовність російського банку вкластися в будівництво «Вежі Трампа» в Москві. Про це він говорив адвокату майбутнього президента Майкла Коена. У ВТБ, правда, підкреслювали, що ніколи не мали жодних справ з Трампом, його представниками або пов'язаними з ним компаніями.

У травні 2017 року члени комітету палати представників США з фінансових послуг вже просили Deutsche Bank надати результати двох внутрішніх розслідувань банку: про зв'язки позик Трампу з Росією. Депутати просили німецький банк вказати, чи були позики Трампу гарантовані російським урядом «або пов'язані з Росією будь-яким чином».

У Deutsche Bank тоді відмовилися коментувати звернення з палати представників. При цьому вказувалося, що змусити німецький банк надати відомості, які їх цікавлять, демократи не могли, оскільки на той момент не володіли більшістю в Конгресі США.