Регулятор з кожним банком окремо обговорить стратегію / фото УНІАН

Національний банк України за результатами аналізу даних 40 середніх і невеликих банків вважає нежиттєздатними бізнес-моделі більш 20 фінустанов.

Читайте такожУ Нацбанку розповіли про шахрайство з платіжними картами

Про це повідомила прес-служба регулятора з посиланням на заяву першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової.

Відео дня

За її словами, оцінка банків у рамках SREP (Supervisory Review and Evaluation Process) включає аналіз чотирьох основних компонентів: життєздатності і стійкості бізнес-моделі, якості корпоративного управління, ризиків капіталу і ризиків ліквідності.

«На жаль, серед 40 середніх і невеликих банків - більш ніж у 20 банках оцінки виявилися незадовільними. Наразі основною проблемою для невеликих банків залишається відсутність стратегії розвитку і як результат - нежиттєздатність бізнес-моделі. Ще одне важливе питання - джерело коштів для підтримки капіталу банку», - сказала Рожкова.

За її словами, після завершення оцінки регулятор з кожним банком окремо обговорить стратегію та бачення подальшої роботи у фінансовому секторі.

«Сьогодні фінансовий сектор стає все більш технологічним, і деякі небанківські установи завдяки впровадженню новітніх технологічних рішень пропонують клієнтам доступні сервіси. Ми неодноразово підкреслювали, що для тих невеликих банків, які не мають стратегії і бачення подальшого розвитку, є три основні шляхи: робота з підвищення ефективності бізнес-моделі, консолідація та злиття з іншими банками або добровільна відмова від банківської ліцензії», - додала Рожкова.

Довідка УНІАН. В Україні станом на 1 січня 2019 року працюють 77 банків, які мають ліцензію на здійснення банківської діяльності.