Кремль хвалиться штучно "роздутим" зростанням економіки / УНІАН

Навіть найбільший темп економічного зростання за шість років не поверне Росію на шлях повного відновлення. Хоча Володимир Путін саме це і обіцяв виборцям торік, коли знову став президентом.

Міністерство економіки РФ ще не опублікувало дані, але стверджує, що в них видно пришвидшення економічного зростання в країні до 2%. І це найвищий показник з 2012 року. Але споживачі, які страждають від стагнації доходів і зростання інфляції, не відчули цього «покращення», пише Bloomberg.

Читайте такожWall Street Journal: Росія надто бідна й безсила, щоб врятувати Мадуро

Відео дня

Опитування, проведене Московською вищою школою економіки, показало, що майже половина росіян думає, що економічна ситуація в країні тільки погіршується.

«Ми можемо вдати, що це зростання – це щось хороше. Але насправді нам потрібен ще більший темп, особливо після кількох років рецесії», - сказав головний економіст компанії RusRattings Антон Табак.

«Очевидно, що споживачі не відчувають ніякої користі», - додав він.

Видання пояснює, що розбіжність між офіційними російськими цифрами і реальністю обумовлена тим, що показник економічного зростання Росії був штучно «роздутий» одноразовими факторами, такими як початок газового проекту в північному Сибіру, який цього року не продовжиться. Але споживачі вже страждають більше, ніж повинні через жорсткий режим економії, який Кремль запровадив через страх перед новими санкціями США.

«Зростання на 2% все одно має нерівномірний вигляд незалежно від того, як воно було вирахуване. І слабке завершення 2018 року дасть поштовх для більшого обвалу у поточному. Але є потенціал для відскоку в 2020 році», - сказав економіст Bloomberg Economics Скотт Джонсон.

Видання нагадує, що Центробанк РФ підняв процентну ставку наприкінці минулого року після того, як рубль вчергове обвалився через загрозу запровадження нових санкцій США. Крім того, доходи від експорту нафти були відправлені у резерв. Також попри найбільший бюджетний профіцит за десятиліття уряд підвищив споживацькі податки і пенсійний вік, посиливши більш росіян.

Читайте такожWall Street Journal: Росія надто відстала і слабка, щоб з нею домовлятися

Навіть якби зростання на рівні 2% було справжнім, Росія все одно сильно відставала б від інших країн, що розвиваються, а також від власних показників, які передували рецесії 2015 року. Путін пообіцяв, щоб відновить економічне зростання країни до середнього світового показника на рівні 3,7% до кінця поточного президентського терміну.

Але насправді економічне зростання Росії, швидше за все, сповільниться в 2019-му. А реальні цифри першого кварталу року будуть значно нижчими, ніж прогнозувалося, через ослаблення інвестиційної активності в грудні.

«Навіть успіх 2% зростання сумнівний для економіки, що розвивається. Особливо, якщо споживачі не відчувають ніякої користі від цього зростання», - сказав економіст Nomura Plc Інан Демір.